Wittenbergi kiruccanás

Idén átmenetileg Wittenberg, egy tipikus kétutcás német kisváros Európa, de legalábbis Németország közepe. A Luther fellépésének 500. évfordulója miatt egész nyáron érdemes lesz ellátogatni ide a protestáns világkiállításra. Van viszont egy látványosság, ami már most is nyitva van és nehezen tudom elképzelni, hogy bármi más űberelni tudja: az Asisi-féle Luther-panoráma.

Yadegar Asisi bécsi születésű művész, akinek több német városban láthatók panorámaképei különböző témákban. A kép szó nem is teljesen fedi a valóságot, mert multimédiás alkotásról van szó, ahol kép, hang és fény együtt hatnak. A Luther-panoráma egy hatalmas konzervdobozhoz hasonló épületben található, melynek hengeres falán van a tulajdonképpeni körkép, amely Wittenberget ábrázolja Luther korában. A teremben az idő múlását is szimulálják, a fények és a zörejek a napszakoknak megfelelően változnak. Reggel a madarak ébrednek először a napfelkelte fényében, aztán kivilágosodik, beindul az élet a középkorban szokásos zajokkal, konganak a harangok, zötyögnek a szekerek, állatok és emberek hangját halljuk. Aztán estére minden kicsit lecsendesedik, már csak a complet, az éjjeli imaóra gregorián dallamait halljuk. Szürkület majd teljes sötétség jön, és csak a távolból látszik, hogy valahol lövöldöznek vagy ég valami. Az egész annyira hatalmas és annyira életszerű, mintha tényleg ott állna a látogató a wittenbergi forgatagban 1517-ben.

Szerintem ezt a kiállítást receptre kéne felírni minden diáknak, aki történelemből a középkort tanulja, de mivel az egész tulajdonképpen olyan, mint egy gigantikus böngészőkönyv, már kétéves kortól élvezhető szerintem, felső korhatár pedig nincs.

A terem közepén kétemeletes állványzat áll, így a kép részleteit különböző magasságokból is meg lehet figyelni. Külön izgalmas, hogy a kép fényképszerű, és az emberek arcai valóságos ma élő emberekhez tartoznak. Ha pedig valaki a kiállítás megnézése előtt egyszer végigsétált a belvároson, akkor pontosan tudja, hogy a képen látható egyes házak hol lennének ma.

Ha valakit beszippantott a műfaj, akkor további panorámaképeket is meglátogathat: Drezdában a város történetével kapcsolatos képet, Berlinben a berlini Falról szólót, de létezik egy Titanic témájú körkép is Lipcsében.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?