A spárga egy minimalista zöldség

Elkezdődött a spárgaszezon, ahogyan elkezdődött az orgonaszezon is – valahogy sokkal korábban, mint korábban, és én ennek a globális hatásoktól eltekintve nagyon örülök. Van az a játék, hogy mi lennél, ha sportág / zeneszerző / művészeti irányzat lennél – hát én ha zöldség lennék, akkor zöldspárga, ehhez kétség nem fér. A zöldspárga a sietős háziasszonyok megmentője, egy kézmozdulattal levágjuk az alsó pár centit, megmossuk és gyakorlatilag már kész is a vacsora. Oké, túloztam, először még feldarabolom párcentis rudakra, aztán irány a serpenyő, pici olvasztott vajon pár perc alatt roppanósra sül, rá kis só-bors-citromlé és kész is. Tudom, vannak receptek, ahol baconbe csavarjuk, speciális edényben állítva főzzük, utána még turmixoljuk is meg minden egyéb flanc. Nálam a spárga mindig vajon párolva készül 3 perc alatt és attól lesz változatos, hogy mit készítek még hozzá. Bár tulajdonképpen nem is kell, hogy változatos legyen, annyira rövid ideig van szezonja, hogy nem sikerül megunnom.

De ha mondjuk mindenképp rafinált és mégis gyors ebédet szeretnék, akkor főzök a spárga mellé sós vízben bulgurt, pirítok száraz serpenyőben kesudiót, aztán beleforgatom a bulgurt és a vajon párolt spárgát is és már kész is.

A mennyiségek igazából tetszőlegesek és a helyzettől függőek. Négy főig szerintem elég az egy csomag (fél kiló) spárga és a bulgur mennyiségével lehet játszani, hogy mindenki jóllakjon. A kesudió remekül megbolondítja az egészet, így azt mondanám, hogy személyenként két evőkanál kívánatos, de ha kevesebb van, én személy szerint inkább döntök a kanapén horgolás mellett, mint hogy lerohanjak még kesudiót venni.

Szintén opcionális a képen látható olívabogyó – ötelemes javaslatra tavasszal-nyáron érdemes gyakran kis mennyiségű olívabogyót fogyasztani, de ha épp elfogy, akkor az előző bekezdés kanapészabálya lép életbe. További megbolondítási lehetőségek: újhagyma zöldje, petrezselyemzöld, paprikacsíkok, parmezánforgács. Minél több a megbolondító hozzávaló, annál jobban játszhatunk a bulgur-spárga aránnyal a bulgur javára, ami azért nem hátrány, ha kis büdzséből sok embert kell jóllakatni. A kanapészabály értelmében pedig természetesen bulgur hiányában rizzsel is működik az alaprecept. Egyetlen esetben élvez prioritást a bevásárlás a horgolással szemben, mégpedig ha nincs otthon citrom, mert citromlé nélkül csak egy elég unalmas, bár a színek miatt kétségkívül IG-képes ételt kapunk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?