Tavaszi Phildar-teszt

A tavaszi 1001fonal.hu fonalteszt kivételesen inkább volt intellektuális kihívás számomra, mint horgolástechnikai. A választékból olyan fonalat kértem, amit egyébként garantáltan nem tettem volna kosárba, annyira kívül esik a komfortzónámon: a Phil Soleil-t. Na de a tavasz kiváló időpont az új dolgok kipróbálására és az újratervezésre. Hogy értsétek, mire gondolok, megmutatom a bullet journalom idevonatkozó oldalát, még akkor is, ha a kalligráfiai próbálkozásom nem kifejezetten közönségérett.

Mivel a fémszálak a fonalakat általában keménnyé szokták tenni, ezért első gondolatom a nyári táska illetve neszi horgolása volt. Magam is meglepődtem, amikor kézbe fogtam a fonalat: a várakozásnál sokkal lágyabb volt és már ekkor sejtettem, hogy a táskából nem lesz semmi. Azért nekirugaszkodtam mégis, de csak hogy néhány sor után ténylegesen elálljak a tervemtől. Túl lágy volt a kelme esése. Éreztem, hogy vétek ebből a puha fonalból táskát készíteni. Mondjuk ezen a ponton azt a tapasztalatot is megszerezhettem, hogy igen nehezen bontható, de leginkább sehogy, szóval érdemes rögtön az elején jól dönteni vagy rátartással rendelni, hogy a kísérleteknek és a próbakötésnek is maradjon alapanyag.

Hogy el ne felejtsem: drapp és rózsaszín fonalakat kaptam. Ez is komfortzóna-elhagyás volt, de a végén azt hiszem, sikerült a legjobbat kihozni az egészből.

Szerintem nagyon kínálta volna magát a fonal a fémszálak miatt könnyű nyári felső kötésére, arra a fajtára, ami csak két harisnyakötéses négyzetből áll, esetleg elől függőlegesen futó kis csavart mintával vagy csipkével. Na de a drapp számomra ehhez nem jön szóba, drapp felsőben lenni kicsit messzebbről nézve olyan, mintha semmi nem lenne az emberen, ehhez meg én már öreg vagyok. Mindenesetre nem kizárt, hogy a türkizből még megvalósítom ezt az ötletet.

A listán a harmadik tétel egy kamaszlánynak való felső: a rózsaszín fonalból lehetett volna a két háromszög és az alsó, háton is futó egyszerű sáv mondjuk a drapp és esetleg más rózsaszín fonallal csíkozva. Ezt az ötletet végül csak azért vetettem el, mert nem találtam elég gyorsan ilyen kötésmintát, de egyébként még mindig nagyon birizgálja a fantáziám.

Ha van bevált mintátok ilyen szabással 11-12 éves méretben, ne tartsátok titokban! Köszi!

A listán a negyedik egy apróság, erről most nem is mondok semmit, mert valószínű egy újabb bejegyzés tárgya lesz. Az ötödik ötlet pedig már majdnem tényleg az igazi lett: egy ötláncszemes ívekből készülő nyári szélesebb sál, hosszúkás vállkendő. Aztán az élet ezt is keresztülhúzta.

Örök hála annak a szőke lánynak, aki április 7-én a hármas metrón utazott fekete bőrdzsekiben és fekete, hatalmas, gazdagon rojtozott granny kendőben. (Magára ismer valaki?). És elnézést utólag is, hogy feltűnően bámultam, tényleg annyira zseniálisan nézett ki az a kendő, pedig tényleg fekete egyszínű volt és semmi extrának nem nézett ki a fonal. De akkor már tudtam, hogy megtaláltam a megfelelő projektet a csillogós bézs fonalamhoz.

Technikailag semmi különös, de a csillogó fémszálak miatt igazi szemmágnes lett ez a kendő.

Amit még érdemes tudni a fonalról: pamut-műszál-viszkóz keverék, a fémszálak néhol arany, máshol ezüst színűek, de egyik sem túlontúl tolakodó. Pont ezért szerintem mind a hideg, mind a meleg színtípusok tudják hordani (ha nem is a bézs árnyalatot, de valamelyiket a színpalettáról mindenképp.) 135 méteres az 5 dekás gombóc és a kicsit több, mint három gombócból készült kendőt azért már húzza lefelé a súlya. Egyébként pont ezért is mutatna jól belőle a láncszemívekből készülő stóla is.

A rózsaszín gombolyag egyelőre még a tűn van, igyekszem azt is hamarosan mutatni, egy unokahuginak készül belőle nyári ruha varrással kombinálva.

Nagyon köszönöm ismét a tesztelési lehetőséget az 1001 fonal csapatának!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

2 hozzászólás “Tavaszi Phildar-teszt

  1. A kendő tényleg szemmágnes, az ismertetés meg tiszteletreméltóan aprólékos. Szerintem nekem is ki kell próbálnom ezt a fonalat!

    • Adel_anyahajo

      2017-04-19 at 21:34

      Köszönöm szépen! Kíváncsi vagyok, nálad mi készül majd ebből a fonalból.

Comments are closed.