Áfonyás pavlova

Ahogy ígértem, itt a poszt arról, mihez kezdtem a rengeteg tojásfehérjével, ami a citromos tarte készítéséből megmaradt. De nemcsak ennek köszönhetem most ezt a projektet, mert amúgy maradék fehérjékből mindig kókuszos magy mogyorós csókot szoktam sütni, hanem egy virtuális beszélgetésnek az egyik főző FB-csoportban. Ott ugyanis elhangzott a kérdés pár napja, hogy mit nem főztél még soha, pedig már ezer éve tervezed. Na nekem ez sütifronton a pavlova. Valahogy mindig azt gondoltam, hogy ez a egy borzasztó igényes és nehéz süti, ami nekem úgyse sikerül.

Persze ahogy a fotón látszik, tökéletes külalakúra nem sikerült, de ez az élvezeti értékéből semmit nem vont le.

A maradék tojásfehérjéim (5 darab) összesen 180 grammot nyomtak, ezeket keményre vertem, majd hozzáadtam 280 gramm sütőcukrot és tovább vertem, amíg fényes lett a massza. Külön kis tálkában összekevertem egy evőkanál kukoricakeményítőt és két kiskanál málnaecetet (recept szerint borecet kellett volna, de ez is tökéletes volt), majd ezt a keveréket is beleöntöttem a tojásos masszába és picit még tovább vertem kézi mixerrel.

Sütőpapírra felrajzoltam egy akkora kört, amekkorát a tepsi engedett, a ceruzás oldal került alulra, a masszát pedig a körrel jelzett területre öntöttem és kentem szét. 110 fokon másfél-két óráig kell sütni, inkább szárítani a gigahabcsókot.

Ezalatt elkészítettem a krémet (meg még elintéztem ezer más dolgot, mert a krém 5 perces munka.): 100 gramm tejszínt felvertem 1 evőkanál cukorral, hozzákevertem 200 gramm mascarponet, majd még 2 evőkanál piros lekvárt a színe miatt. Igazából valószínű ételszínezékkel ugyanott lettem volna és kicsit kevésbé lesz édes a krém, ami számomra nem hátrány.

Amikor a habalap megsült és kihűlt, rátettem tálra, a tetején eloszlattam a krémet és rászórtam két marok megmosott és jól szárazra törölt áfonyát. Igazából ez 6-8 fős adag szerintem, de sajnos nem annyira lehet tárolni, így meghoztuk az áldozatot és négyen megettük. Most a héten több édesség nem is lesz szerintem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?