Mit eszünk a karanténban?

Egész felnőtt életemben annak a híve voltam, hogy azért van a bolt, hogy ott tárolódjon az élelmiszer, ne a lakásban foglalja a helyet, úgyhogy a hír, hogy esetleg nem lesz annyira természetes a boltbajárás, mint régebben, mély pánikkal töltött el. A mélyhűtő tartalma nálunk évek óta kimerül az egy zacskó zöldborsónál, az is csak azért van, hogy sérülés esetén lehessen hideget rakni a duzzanatra, szóval még a mélyhűtött készletekre se tudtam építeni. Meg kamra sincsen a lakásban, konyhaszekrény is túl kevés, az össz ételkészlet egy Raskog kocsin kell, hogy elférjen nálunk. Innen szép nyerni.

Ha ez nem volna elég, akkor még ott a helyzet, hogy a gyerekek által közösen fogyaszthatónak értékelt ételek száma kisebb, mint öt, de ebben már benne van a palacsinta és a pizza is. Ja és van egy fogszabályzós családtag is, aki csomó mindent nem ehet, ami potenciálisan beleragadhat a drótok közé, pláne a mostani ínséges időben, amikor még fogászati ellátás sincs olyan magától értetődően, mint máskor.

Ennek ellenére már tizedik napja egész értelmesen sikerült megoldani a táplálkozást, úgyhogy szívesen megosztom, miket ettünk.

Az első az volt, hogy elmondtam, mostantól azt eszünk, ami van, mindenki eszik zöldséget is, amíg van, mert ugye ki tudja, meddig és hát a skorbut. A skorbut valami régen nézett mesefilmből utalás, a filmre már nem emlékszem, de örökre hálás leszek neki, mert ez az egyetlen érv, amire fel a gyerekek zöldséget fogyasztani hajlandóak.

A második az volt, hogy felértékelődött a tejbegríz, mert amikor már nincs kenyér reggelire vagy vacsira, akkor ott a jó öreg tejbegríz. (Haladóknak zabkása is, meg mindenféle tojásétel, bár a tojást is be kell osztani. Vagy itt van egy remek köleses recept is)

Boltba hetente egyszer járunk, ez tulajdonképp elég, én szívesen maradnék ennél a rutinnál a corona után is. A boltbajárós nap után van hús valamilyen gabonával. Szerencsére gabona jó sokféle van otthon és hirtelen azok is ehetővé váltak, amelyeket korábban nem ettek volna meg a gyerekek, például az indián rizs a sima rizsbe keverve. Ez utóbbit paradicsomszószos cukkiniraguval ettük, amikor pedig másnap már kevés volt a rizs, akkor a maradékhoz egy babkonzervet is hozzákevertem, így rögtön teljesen más volt ugyanaz az étel.

Szintén barátaink a tárolható gyökérzöldségek. Ma például sütőben sült zeller, édesburgonya és sárgarépa volt tonhalas tejföllel a csapat egyik felének, a másik fele maradék tésztát evett a tonhalas tejföllel. Tepsis krumplit és paprikás krumplit is ettünk már a napokban. A túrós tészta szalonnakockákkal maga volt a mennyei luxus. (Bár ez utóbbi nem gyökérzöldség, és a sorban csak azért került be, mert ezek mind gyerekkori kedvenc ételeim voltak.)

Összességében arra figyelek, hogy egy étel viszonylag kevés hozzávalóból álljon, valamint, hogy az előző napról megmaradt hozzávalók a következő napi ételbe bekerüljenek. Láncfőzés, erről valaki írt is nálam sokkal jobban, talán Bächer Iván?

Amikor aztán a láncnak ahhoz a pontjához érünk, hogy már mindenből csak nagyon kevés van, akkor jön a pizza, arra tényleg mindent rá lehet tenni.

A képen egyébként egy olyan étel van, amit nem most ettünk, hanem pár hete, csak még eddig nem posztoltam a receptjét, de simán lehetne ez is karanténétel: csicseriborsókonzerv a fő alapanyag: vajon párolt sok póréhagymából, citromléből, csicseriből és kevés parmezánforgácsból készül a ragu a rizshez.

Sk zöldekkel minden sokkal jobban jobban ízlik

Amúgy az étkezést tekintve eddig teljesen elégedett vagyok a karanténélettel, különösen az a tény, hogy végre mindenki egyfélét eszik (maradékevést leszámítva), teszi nagyon egyszerűvé a dolgom. A másik, hogy mindenki egyszerre eszik, nem akkor, amikor épp hazaér a suliból, munkából. A harmadik remek dolog, hogy mivel a kenyeret a férjem hiányolja jobban, amint én, ezért most ő süt, mégpedig nagyon finomat.

Ti miket esztek így a bezártságban? Vannak olyan ételek, amelyeket most fedeztetek fel újra?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

One comment on “Mit eszünk a karanténban?

  1. Mi egyelőre nagyon jól élünk. Igaz, kétnaponta járunk vásárolni, tehát alapanyag van (a csicseriborsót leszámítva, mert az konzerv formájában már egy hete nem kapható a legközelebbi boltban 🙂 ) Továbbá többnyire a férjem főz, aki sokkal jobban szeret főzni, mint én, tehát minden nap hétvége van, “rendes” ételekkel, nem csak amolyan mit-lehetne-a-leggyorsabban-megfőzni típusú dolgok, amiket én szoktam.

Comments are closed.