Még nem késő elkezdeni a blogévet

Lányok, fiúk, boldog új évet mindenkinek! Nem hittem volna, hogy valaha írok még ide bármit, olyan hosszú volt a szünet a legutóbbi bejegyzés óta. Valamikor az ősszel már mentálisan elkönyveltem, hogy amikor a domain és tárhely hosszabbítása februárban aktuális lesz, akkor majd szépen elfeledkezem róla és véglegesen átteszem székhelyemet az Instagramra. Amúgy ez a gondolat egész jót tett az Instámnak, lelkesebben és gyakrabban posztoltam, még arra is rászántam magam, hogy arcképeket tegyek fel, természetesen tisztán a kendőim hordás közbeni bemutatása céljából. Na de eljött a január vége és nem tudom, hogy ez a kapuzásári pánik jele-e, meg hogy nem tudom elengedni ezt a blogtémát, mindenesetre most tényleg megint van motivációm – még akkor is, ha tudom, hogy a világ már rég túllépett a blogon mint műfajon, pláne ha valaki terméket sem akar eladni, azaz nincs miért szakértőként pozícionálnia magát. (Most az egy másik kérdés, hogy horgolásban jó ideje nem fejlődtem már tovább, szóval a szakértőség amúgy sem igaz rám.)

Lényeg, hogy nem ígérek semmit, se rendszerességet, se sok tartalmat idénre, mégis teszek egy próbát és veszek egy új lendületet. Ahogy a tavalyi posztok mutatják, tavaly a kevés, cserébe nagyobb lélegzetű projektek éve volt: horgoltam egy tunikát, egy pulcsit – ez utóbbit még sehol sem mutattam, majd eljön az ideje ennek is -, befejeztem egy takarót, elkezdtem egy kötött pulcsit. Most hirtelen ezekre emlékszem. Emellett kisebb kendő- és fonósprojektek is voltak, horgolt mandala, de tényleg elhanyagolható mennyiségben.

Ez itt a képen például egy kasmír nyaksi, amiben tényleg egyedül az anyaga izgalmas, mert amúgy egyráhajtásos pálcák hosszú sora (oké, a passzé reliefpálcákból áll, ami valóban új felfedezés. Mármint a reliefpálcákat ismertem, de passzéként alkalmazni csak a My precious sweater óta kezdtem.) De hogy tiszta kasmírt szeretnék használni, ez évek óta rajta volt a kézimunkás lifelist-emen és hát végre pipa került mögé.

A többi tavaly készült holmit talán majd máskor megmutatom, nem ezért ugrottam neki megint a blogolásnak, hanem a “lelki oldala” miatt. Most jutottam odáig, hogy vissza tudok nézni az elmúlt másfél évemre és hogy abban a fonalazás helye hogyan alakult.

Nagy harcosa vagyok annak évek óta, hogy mindenkinek joga van napi 15 percre, amikor azt csinál, amihez kedve van – és ezalatt nem a nyugiban enni vagy zuhanyozni tevékenységeket értem, mert az csak a túléléshez kell, hanem hogy tartalmat vigyen az ember az életébe. 15 perc nem sok, ez az abszolút minimum szeritem ahhoz, hogy emberinek lehessen nevezni egy életet, nem egyszerű robotolásnak. Ahhoz képest, hogy erről meg vagyok győződve, 2019 szeptember és 2020 február vége között nagyon nem tartottam magam ehhez. Valóban úgy funkcionáltam, mint egy robot. Nem mondom, hogy boldogtalan voltam, mert nem erről volt szó. Elkezdtem egy új munkát, a cipő jóval nagyobb volt, mint megszoktam és teljesen kitöltötte nemcsak az időmet, hanem elsősorban a gondolataimat. Hozzájött ehhez, hogy a munka miatt költöznünk is kellett és ez gyakorlatilag is meg mentálisan is elég nagy falat volt. Úgy teltek a napok, hogy tényleg nem láttam meg a szabad 15 perc potenciális helyét és egy idő után már nem is kerestem. Lehet így élni egy ideig, de eléggé kiszívott azért ez a fél év. Úgyhogy amikor aztán beköszöntött a covid-korszak, az minden nehézségével együtt nekem maga volt a fellélegzés. Tudom, hihetetlen, de így volt. Ha még egy hónapig megy minden úgy, ahogy azelőtt, akkor szerintem én már rég valami krónikus fáradtság-burnout-depresszió vagy hasonló vonalon lennék páciens valami kellemes vidéki klinikán.

Szóval márciusban belecsöppentünk az otthontanulásba és mivel az állásom fele tanítás, így az egésznek a tanári oldalába is. Hogy ez mennyire sokk, azt szerintem itt a legtöbb ember saját bőrén tapasztalta, úgyhogy nem is részletezem. Ennek ellenére – illetve pont ezért – éreztem, hogy ha most se állok vissza a 15 perces horgolási időmre, akkor az senkinek nem lesz jó. Zökkenőkkel, de sikerült a visszaszokás, és mostanra megint kábé ott tartok, amit ideálisnak gondolok magam számára – meg amúgy emberi jognak mindenki számára. Nem mindig horoglás-kötés-fonalazás a 15 perc, de mindig van 15 perc és sokszor több is. Az elején illetve időnként még most is, ha nehezen megy mentálisan felszabadítani magam, akkor a horgolás ideje alatt podcastot hallgatok vagy nézek valami “hasznosnak gondolt” videót. Nagyon erős bennem az elvárás, hogy hatékony legyek és jól használjam az időt, és néha ezzel kell kicselezni magam. De szerencsére most 11 hónappal a covid kezdete után egyre ritkábban kell meggyőzni a fejem, hogy a lelkemnek is maradhat kis szabadidő.

Ennek jegyében a kreaévemre nem akartam elvárásokat rakni magam elé, úgynevezett célokat, amelyeket meg kellene valósítani. Amiket összeírtam magamnak, azok leginkább ötletek, hogy ha épp üres a fejem a kreaidőm kezdetén, legyen ötletem mihez kezdeni. Ilyeneket írtam össze:

  • ha megint kinyit az élet, akkor keresek a környéken egy agyagozós workshopot. Elvileg megtaláltam, de hogy valóban működik-e és túléli-e a krízist, azt majd megtudjuk. Mindenesetre az agyagozás időről időre megjelenik az életemben, és most megint kedvem támadt, plusz van ötletem, hogy milyen kerámiára lenne szükségem, amit meg is tudnék valósítani technikailag.
  • a tavalyi akvarelles próbálkozásaimat – aminek érdekes módon pont a covid-változások vetettek véget – szeretném folytatni. Van is egy éves craftsy-tagságom, az ott lévő akvarelles tanfolyamokat szeretném közelebbről megnézni.
  • a Mipistink-féle Mesának vagyok épp a közepén, egyelőre úgy néz ki, hogy a méretet ezúttal sikerült eltalálnom (nem mint legutóbb), ezt a projektet szeretném befejezni és ha bejön, akkor még egy másik színkombinálcióban megkötni, ugyanis szuper maradékfaló projekt. És igen, maradék fonalam túl sok van, apasztani lenne jó.
  • egy érkező babának terveztem egy takarót – ezt a tételt tegnap este sikerült is pipálnom, majd mutatom, ha befotóztam.
  • az otthon lév Catania-készlet apasztásához szeretnék aktívan hozzákezdeni, de konkrét ötleten még nem gondolkodtam
  • az otthon lévő jersey anyagokat szeretném megvarrni, még ha csak otthoni hordásra lesz is jó, nem érdekes, a lényeg, hogy ezt a mumust is sikerüljön legyőzni
  • szintén a nyitástól függ, hogy megvalósul-e, de tervezni lehet: mivel tavaly kaptam két rokkát, szeretnék ingyenes vagy adakozásra épülő egyszemélyes fonókurzusokat tartani a gyülekezetben, ahol dolgozok.
  • és vannak további apróságok: kendőrojtozás, nemezelés, jótékony horgolás, befejezni elkezdett projekteket.

Habár a lista hosszú, de nem kell hozzá elhagyni túl gyakran a komfortzónámat, emiatt nem stresszel. Meg hát ahogy írtam, inkább ötletadó, mint to do lista ez számomra.

Ami még picit bővített a listán január 1. óta, hogy egészen spontán kikötött nálam egy Kromski merevnyüstös szövőkeret. Nem volt ez tervezve most, de jó rég óta benn volt a fejemben ahhoz, hogy nem lepődöm meg, hogy végül úgy alakultak a dolgok, ahogy. Na de erről majd írok külön posztot, mert megérdemli.

A lényeg: így január végére összeraktam magam ahhoz, hogy elkezdődjön a kreaév és talán a blogév is. Ne kiabáljuk el. Ha van akár egyvalaki is, aki ennek hatására szokik majd rá a napi 15 perces kreaidőre, akkor már megérte. Vigyázzatok magatokra és alkossatok sokat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

6 hozzászólás “Még nem késő elkezdeni a blogévet

  1. De jó, hogy írtál! Éljen a kreaév 🙂

  2. Ezek nagyon jó hírek. Mind az újra blogolás, mint a kreaév. A szociális média területén belül gyorsan jönnek-mennek a trendek, én mégis örülök, hogy vagyunk még páran a blogokon. Pl. mikor lát az ember ennyi szöveget és tartalmat egy instagramos bejegyzésben?:)

    • Adel_anyahajo

      2021-01-26 at 15:25

      Modjuk ez tényleg igaz. Ott inkább mikrotartalmak vannak, amivel nincs is probléma persze, de hosszabb terjedelműű dolgokra jobb a blog.

  3. Lehet én vagyok egy őskövület, de a blogok nyugodt, elmélyülésre alkalmas felületét sokkal jobban szeretem. Arról nem is beszélve, hogy ha nem vagyok fent az instán, akkor onnan nem látni semmit. és nem akarok még egy időrabló közösségi oldalra regisztrálni.
    Szóval én lelkesem kattintok a blogodra, várom itt a bejegyzéseket, képeket.

Comments are closed.