Folyamat vagy eredmény, avagy melyik típus vagy?

Nemrég egy online horgolós magazinban olvastam a kérdést: mi a fontosabb neked a horgolásban, a folyamat vagy az eredmény? Nem töprengtem sokáig a válaszon, 10 év horgolós múlttal egyértelműen a folyamat. Nem az mozgat általában, hogy legyen még egy kendőm vagy a gyerekeknek még egy sapkájuk, mert ha egész életemben a meglévő készletet kellene használnom, akkor is bőven elég lenne. Gyereksapkából is jóval több van itthon, mint amennyi az alapfelszereléshez tartozik.

Az eredménynek örülök persze, sőt, időnként arra is rászánom magam, hogy bizonyos horgolmányokat határidőre produkáljak: szülinapra, ballagásra, PIF-játék határidőre. De ha túl sok ilyen munkám van egyszerre, akkor kifejezetten rosszul érzem magam. Azt az illúziót, hogy képes vagyok magam számára határidőre elkészíteni valamit – pl. esküvőre megyek, kéne egy kendő a ruhához – már teljesen elengedtem. Nekem az okoz örömet, ha kísérletezhetek, és ebben nem köt az, hogy feltétlenül sikerülnie kell a végeredménynek. Az okoz örömet, ha minden horgolós időben pont olyan színnel, fonalvastagsággal dolgozhatom, amilyennel épp kedvem van. És ha ez azt jelenti, hogy húsz elkezdett projektem van, akkor ez a helyzet és elfogadom. Mert tegyük fel, itt van egy remek kendő, az Exploration station Stephen Westtől.

folyamat1

Az elején lendületesen haladtam vele, sőt, igazán büszke voltam magamra, mert az utolsó blokkban felhasználtam egy maradék fonalat is nagyjából az utolsó centiméterig és szerintem kifejezetten jól néz ki így. Na de aztán elkezdődött volna a brioche stiches szakasz, aminek a videóját hiába nézem, még mindig nem értem és nem tudom követni. Így ez a dolog most félre van téve addig, amíg valakivel nem hoz össze a sors, aki ott ül mellette és megmutatja, mi a technika lényege. Vagy amíg úgy nem gondolom, hogy igazából nem is akarok brioche-szakaszt ebbe a kendőbe, menjünk csak úgy tovább, ahogy eddig. De hogy ez mikor jön el, azt nem tudom megjósolni, és addig parkolópályán van a kendő.

Aztán itt van ez a tablet-tok:

folyamat3

tipikus példa a folyamatorientáltságomra. Nincs semmi extra a mintában, csukott szemmel is horgolható, egyelőre még színt se váltottam és nincs elképzelésem, hogy fogok-e egyáltalán. Vannak napok, amikor erre van szükségem, amikor más nem is menne. A tablet elvan egyébként tok nélkül is, úgyhogy ha most rámtörne egy kreatívabb szakasz, akkor semmi vész, ha nem készül el a, de ha mégis, az annál jobb.

folyamat2

A horgolt takarók nálam évekig készülnek. Még az a kettő is hónapokig, amit viszonylag céltudatosan horgoltam. Ez a pöttyös már nem is tudom, mikortól része a kanapén lévő horgolós kupacnak. Mindig, amikor van kedvem, csinálok pár kört, amikor pedig már megunom a köröket, akkor bekeretezem feketével. Amikor meg elfog az összehorgolhatnék, akkor összehorgolok néhány négyzetet. Rém messze a vége, de ez most nem is különösebben zavar. Ez a komfortprojektem: egy kis köröcske nem a világ, ha nagyon rossz hatékonyságú napom volt, akkor egy pötty után már van az az érzésem, hogy csináltam valami hasznosat. Ráadásul színes, úgyhogy még ezzel is felvidít. Ha utazni megyek, akkor is viszem magammal, vonaton kiválóan horgolhatók az egyes blokkok, és ha szeretnék hozni magamnak egy kis fonalszuvenírt, akkor veszek egy szép színű zoknifonalat a színes-pöttyös takaróhoz. Takarózni meg majd nyugdíjaskoromban fogok vele, legalábbis remélem.

folyamat4

Azért néha elszánom magam valami eredmény kedvéért, ennél a projektnél például a lakásban szerteszét fellelhető kísérleti blokkokat horgoltam össze. Mindössze annyi kell még, hogy a szélvégeket eldolgozzam és akkor majd egy unokahúg megkapja a játékbabájának. Remélem, még fog babázni akkor is, amikor elkészülök.

És ti hogy vagytok ezzel? A folyamat a fontos vagy az eredmény a horgolásban, kötésben?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

8 hozzászólás “Folyamat vagy eredmény, avagy melyik típus vagy?

  1. Abszolút ugyanígy vagyok én is. Ezzel együtt, amikor tegnap este 15 sor után rajottem, hogy a korsal, amit elkezdtem, sajnos megcsavarodott az összekapcsolásnál, majdnem elsirtam magam, hogy le kell bontani. 🙂 pedig, csak még két este, és akkor mi van?

    • Adel_anyahajo

      2016-05-08 at 21:30

      Pedig kiváló Möbiusz-sál lett volna. Persze tudom, ha nem az volt a cél, akkor sovány vigasz…

  2. Mindig úgy érzem, hogy az eredmény. De, mikor benne vagyok, nagyon szeretem azt a részét is. Csak sajnos olyan vagyok, hogy iszonyat mennyiségű megkezdett dolog van nálam, és nehezen szánom rá magam, hogy befejezzem őket… :-/

    • Adel_anyahajo

      2016-05-08 at 21:31

      Hasonlóan vagyok én is,pláne ha egy projektet megszerettem. Mint amikor a könyvolvasásnál az utolsó oldalakat extra lassan olvassa az ember, mert nehogy vége legyen 🙂

  3. Varga Márta

    2016-05-08 at 09:55

    Én monogám típus vagyok. Kifejezetten nyomaszt, ha több minden van folyamatban, és a végén úgyis oda lukadok ki, hogy csak az egyikkel haladok, amíg kész nincs. (Bár amikor bonyolultabb csipkét kötök, akkor az esti filmnél jól jönne valami egyszerűbb, mert így vagy a filmet nem követem, vagy a csipkét kötöm félre :)). Én amúgy mind a kettőt szeretem: a folyamatot is és a végeredményt is. Általában szükséges dolgokat készítek (gyerekeknek pulcsi, magamnak kardigán, mert natúr színű sk kötött még nincs :D), de azt olyan mintából, ami tetszik, és általában szeretek vele újat is tanulni (tehát, ha két nekem tetsző felsőből van egy sima raglán vonalas pulcsi, meg egy rövidített soros vállmegoldású, tuti az utóbbit választom) :). Kevés olyan van, hogy most ezt csak a szerelem kedvéért kötöm, és utána nem feltétlen akarom hordani (ezért próbálok egyre több kendőt használni).

    • Adel_anyahajo

      2016-05-08 at 21:33

      Ez az ideális kombináció: fegyelem és technikai kihívások. 🙂

  4. Jó kérdés. Rájöttem, hogy a hímzésben a folyamatot szeretem a legjobban. A kötésben és a varrásban viszont az eredmény érdekel inkább. Köszi, hogy erre segítettél rájönnöm.:)

    • Adel_anyahajo

      2016-05-08 at 21:34

      Most hogy mondod, valóban, technikánként is eltér nálam is. A varrás nekem is eredményorientált.

Comments are closed.