Első kísérletek merevnyüstös szövőkerettel

Rég ott volt a fejemben a gondolat, hogy jó lenne otthonra legalább egy merevnyüstös szövőkeret, ha már a nagy szövőszék jelenleg ezer racionális okból nem opció. Ami visszatartott, hogy egyszer már kipróbáltam egy tanfolyamon és nem adta azt az szabad, lendületes életérzést, mint amit a Lőrincz-féle szék.

De köszönhetően a vírushelyzetnek plusz annak a ténynek, hogy a Klagenfurtba költözéssel a budapesti egynapos kiruccanások lehetetlenné váltak, már másfél éve nem szőttem. A késztermék szempontjából ez nem is zavarna, igazából nincs szükségem még egy sálra, viszont maga a tevékenység nagyon hiányzott már. Ebbe az űrbe jött aztán egy remek lehetőség, valaki teljesen új, megrendelt, de végül össze sem szerelt Kromski Harp szövőkeretét kínálta eladásra. Nem gondolkodtam sokat, megrendeltem és egy hét múlva már az összeszerelési útmutató felett görnyedtem a nappaliban.

A mihez kezdek a szövőkerettel kérdésre volt már egy halom elmentett ötletem a Pinteresten, kifejezetten vonzott, hogy nem egyszínű felvetést készíthetek, minden projektre mást, ráadásul a színeket is magam választhatom.

Látszik, hogy január végén már nagyon vártam a tavaszt meg a színeket – kint nálunk akkor már hetek óta hó borított mindent és az ég egyszínű szürkésfehér volt – így az első felvetésem zöldes-sárgás lett. Catania fonalat használtam, ebből volt otthon rengeteg.

Ami tetszett:

  • a felvetés nem nagyon nehéz és időben is belátható, néhány óra alatt megvan.
  • lehet játszani a színekkel
  • a mozdulatok nem annyira lendületesek, inkább lassúak és pontosak
  • a végredmény vastagabb szövet lett, mint a Lőrincz-féle széken, inkább lakástextil vonalra használható szerintem (legalábbis ezzel a fonallal). Terítőből meg sosincs elég, még bőven szőhetek egy-két évig, mielőtt azt érzem, hogy túl sok.
  • Kis helyet foglal a szék még állvánnyal együtt is és akár össze is lehetne csukni. Nálam nyitva marad, így tudok akár 10 percre is leülni mellé, ha akarok.

Ami nem annyira jó:

  • Még jó lenne az állvány alá és felvetéskor a kis asztal alá, amin a tüske van, valami csúszásgátlós alátét, mert így nehéz egyenletesen felvetni a szálakat, azaz inkább lehetetlen.

Amit még tanulnom kell:

  • A szövékeret másik oldala felvetés készítésére is használható elvileg, állítólag ez a felvetési mód sokkal egyenletesebb eredményt ad, mint a direkt felvetés. De hogy ez pontosan hogy megy, arról még foglalmam sincs, el kell mélyednem a dologban, biztos van erről is videó, csak még nem jutottam oda.

Ami hasznos volt:

  • A keret beüzemelését teljesen Chantimanou videóiból tanultam. Németül tudóknak szerintem ennél jobb erre az eszközre nincs. (Egyébként már a rokkán fonást is tőle tanultam, úgyhogy a YouTube-csatornájának a fő címét linkeltem be, ezen belül van fonás és szövés is a legkülönbözőbb eszközökkel.)

Ennyit tudok elsőre, néhány hét Kromski Harp-használat után írni, de biztos lesz még ebben a témában poszt, mert máris fenn a második felvetés a kereten. Kellemes és kreatív hétvégét nektek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?