Öt ötlet irodai ebédhez

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, bennem vasárnap délután négy körül megszólal egy halk, de kitartó riasztó: közeleg a munkahét kezdete. Persze ez önmagában még nem lenne annyira riasztó, mivel viszont nincs a munkahelyemen menza, a közeli kínai büfét meg már eléggé unom, ilyenkor elkezd zakatolni az agyam, hogy akkor most mit is fogok enni egész héten. Nem árt ezzel tényleg foglalkozni, ugyanis azt már megfigyeltem, hogy ha nincs tervem, akkor általában a túrósbatyu, csoki, banán szentháromságával próbálom az éhségemet csillalpítani. Nem rosszak ezek, csak kiegyensúlyozott étkezésnek nem nevezhetőek.

A hétfő általában még az egyik legjobb nap szokott lenni, legtöbbször ugyanis marad valami vasárnapról, amit jól el lehet csomagolni. Ma például penne szósszal. A szószban cukkini, shiitake gomba és passzírozott paradicsom van, nem is rossz elsőre. Ha kis reszelt sajtot is viszek dobozkában, akkor egész kiegyensúlyozott étel segít átvészelni a hétfőt.

A péntek szintén a főzésileg egyszerűbb napok közé tartozik, mert ilyenkor általában nem maradok olyan későig, azaz a lunchboxos ebéd lehet valami egyszerűbb. Péntekre kedvencem a hummuszkrém, viszek mellé egy zsemlét és feldarabolt répát, almát, sajtot. Este pedig lehet valami komolyabbat főzni otthon, ahol nem szempont, hogy jól szállítható legyen.

Így már csak három nap marad. Ha egyik nap készítek sütőben magától sülő fasírtot, akkor ahhoz mondjuk szerdán főzhetek egy vöröslencse-főzeléket, csütörtökön pedig egy villámgyors wokos zöldséget, például sárgarépából, jégcsapretekből és kínai kelből joghurtos öntettel. Ez utóbbi így készül: Személyenként egy maroknyi csíkokra vágott kínaikel, egy marék gyufaszálra vágott sárgarépa és ugyanennyi szintén gyufaszálra vágott jégcsapretek szükséges. Wokban kevés olvasztott vajon (vagy kókuszolaj, mogyoróolaj is tökéletes) kevergetve pirítjuk néhány percig a zöldségeket – nyugodtan maradhatnak roppanósak. Sóval, pici borssal, szárított zellerrel fűszerezzük, a lunchboxba téve pedig egy deci natúr joghurttal leöntjük. Külön szoktam csomagolni a fasírtot és pici dobozban vegyes magvakat (szezám, dió, napraforgó például) – ez így együtt fejedelmi, ugyanakkor elég gyorsan elkészíthető étel.

Már csak a keddi napot kell megoldani, ehhez e héten a hűtőben lévő maradék hokkaidó tököt használom fel, hétfő este sütőtökös rizottót fogok főzni. A rizottó ugyan kicsit lassabb muzsika, viszont lehet belőle nagy adagot készíteni, így megoldható belőle egy vacsora és egy csomagolható ebéd is. Itt egy csalós verzió receptje, itt pedig egy általános rizottó recept, amit bárhogy lehet csűrni-csavarni.

Ezek mellé persze még lehet magvakat vinni vagy feldarabolt gyümölcsöt, és akkor máris egyszerűbb kibírni folyamatos csokizás nélkül a napot. Bár tudom, ez csak az én problémám, amúgy csupa erős akaratú ember él a földön rajtam kívül 😉 Kellemes hetet nektek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?