Horgolt edényfogók (horgolós könyvtár)

Nem, nem ért véget teljesen a blog nyári szünete, viszont ezt a könyvajánlót egyszerűen muszáj megosztanom. A nyár végül is tökéletes olyan apró projektekre, amiket a medence szélén, játszótéren, tengerparton és a világ végén lehet horgolni és elég hozzájuk egy-két gombolyag is. A konyhai fogók pedig épp ilyenek. Oké, elismerem, van a műfajban valami ódivatú, de ha nosztalgikusnak címkézzük, rögtön jobban hangzik.

Bevallom, magamnak még sosem horgoltam edényfogót, remekül kijövök azzal a két sütőkesztyűvel meg a konyharuhákkal, amelyek már évek óta szolgálnak. Viszont erre a füzetre égető szükségem volt, hogy megtanuljam a címlapon látható modellhez használatos ún. bavarian crochet technikát.

Hogy a nyár ne menjen el kaland nélkül, ez volt az első Amazon-szállítmány, amit nem pikk-pakk kaptam meg, hanem mindenféle kavarások után, de legalább így pár napig rögtön kettő is van belőle. No de nézzük, miért is gondolom úgy, hogy nagyon is érdemes volt várni három hetet erre a kis könyvecskére!

A könyvben szereplő edényfogók szinte mindegyike valamilyen nem szokásos technikával készül, amelyeket nagyobb darabokhoz is fel lehet használni. A popcorn mintával nemcsak edényfogó, de párna is készülhet, ugyanúgy lakberendezési tárgyakhoz használható az a technika, amikor egy hálós mintára horgolunk második réteget és egy definiálhatatlan fodros felületet kapunk. Ez az új kedvencem!
Tetszenek az ún. double-face technikával készült dolgok is, ahol az alsó réteg egyszerűsége a második réteggel kombinálva izgalmas mintát ad és az a modell is, ahol egyszerű nagyihatszögekből készül a kétrétegű edényfogó, de a darabok nem úgy vannak összeillesztve, ahogy elsőre eszébe jutna az embernek. Csak apró csavar, mégis annyira izgalmas a végeredmény. Másik kedvencem az áthúzott szemes technikával készült nagyon visszafogott kör alakú darab – nem is annyira eredeti funkciójában, de ha az ember szaporítás nélkül tovább folytatja az edényfogót, akkor remek kalapot készíthet.

Csupa-csupa remek inspiráció! Egy gond van csak – az a technika, ami miatt az egész könyvet megrendeltem, olyan apró rajzokkal szerepel, hogy türelemjáték kisilabizálni. Ezzel együtt is adok négy csillagot az ötből és szívesen ajánlom nemcsak azoknak, akik edényfogók tömegeit használják el évente, hanem azoknak is, akik egy füzetbe összegyűjtve szeretnének több technika megtanulásához apró mintadarabot találni. És ki tudja, talán még karácsonyi ajándék is lehet egyik-másik. Végül is már nem is egész fél évet kell addig kibírni! További jó nyarat kívánok Nektek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?