Hét-főzz: Segítség, sok ember jön vendégségbe!

A mai hét-főzz poszt rendhagyó lesz, mert nem konkrét receptet szeretnék megosztani, hanem egy tapasztalatot, mégpedig azt, hogy sok vendégre főzni nem feltétlenül stressz. Nem vagyok nagy vendégseregekhez szokva. A család és a baráti társaságunk is szétszórva él, eleve szinte lehetetlen összehozni, hogy egyszerre mindenkinek legyen ideje, ehhez még hozzájön, hogy mivel lelkészek vannak a családban, a szokásos karácsonyi és húsvéti családi összejövetelek nálunk eleve kizártak. Idén volt mégis egy kivételes alkalom, amikor nagyjából sikerült összehozni a rokonság nagyobb részét. Sokáig úgy terveztük, hogy étterembe megyünk, mert kizárt, hogy majdnem húsz ember nálunk asztalhoz tudjon ülni, meg az is, hogy én ennyi főre főzzek. Aztán továbbgondoltuk és tekintettel a legkisebb családtagok szükségleteire (lehessen játszani, ne kelljen jól viselkedni és alkalomadtán le lehessen pihenni délután) mégis az otthoni vendéglátás mellett döntöttünk. Első lépcsőben még a komplett menüt rendelni szerettem volna, hogy élvezni is tudjam a találkozásokat, ne a főzéssel legyek elfoglalva. Aztán ahogy közeledett a vendégség napja, elkezdtek jönni az ötletek: ezt is szívesen megfőzném, azt is, nem is olyan borzasztó nagy meló és mennyire finom lenne! Végül egy kellemes kombinációt hoztunk össze rendelt-vásárolt és saját készítésű ételekből, és az egész szerintem egészen közel volt az ideálishoz. (Néhány utolsóperces betegség miatti lemondás és egy kilyukadt autógumi rontotta le a tökéletest, de ez egy főzős posztban nem lényeges.)

Az ételek kiválasztásánál a legfontosabb az volt, hogy amit lehet, el tudjunk készíteni előző nap vagy az ünnep reggelén (úgy, hogy kilenckor el kell indulni a templomba, ahonnan már csak a vendégekkel együtt érkezünk vissza, azaz reálisan aznap két óra van a főzésre és a terítésre.)

Ez lett a büféasztalon:

fetával töltött sütőben sült gomba

leveles vegyes saláta tömagszórással és tökmagolajjal

csicseriborsós rukkolasaláta

klasszikus görög saláta

sütőben sült lazac

gyömbéres fasírt

rizibizi

sajtos nokedli sült hagymával

pizza

málnás-mákos torta

profiterol

 

Hozzáteszem, hogy nem volt minden ételből 17 főre elegendő mennyiség, mert nagyjából ismertem a családot és be tudtam mérni, hogy ki mit szeret illetve nem szeret – ezért is lett ennyiféle főétel.

A pizzát és az édességeket eleve kiszerveztem, ezeket rendeltük és ez pont így volt jól. Ugyan remek pizzát sütök, de ez az időtervbe nem fért volna bele, mert csak frissen jó. A sütikkel meg szívesen elbíbelődöm, ha nincs tétje, de ha van, akkor átengedem a profiknak mind a dicsőséget, mind a három tonnányi mosogatnivalót, ami egy torta mögött van.

A sajtos nokedlit is viszonylag egyszerűen oldottam meg. A spätzle osztrák kulikus étel, szóval lehet kapni konyhakész verzióban a tésztát, amihez már csak a jóféle sajtokat kell kiválasztani, lereszelni és az egészet vajon, tejszínnel és fűszerekkel készre átsütni. Ezt már a vendégek jelenlétében öt perc alatt meg lehetett csinálni.

A salátákat, és a rizibizit az ünnepség reggelén 7 és 9 óra között készítettem el, itt az igazi kihívás az volt, hogy a salátástálak beleférjenek a hűtőbe. A gyömbéres fasírtot előző délután készítettem és hidegen tálaltam. A fasírt receptjét Kicsi Vú gyerektáplálkozás online tanfolyamán tanultam, a salátákhoz pedig ezt a kedvenc török szakácskönyvem használtam ihletforrásként.

Teljesen frissen kizárólag a sütőben sült lazac és a fetával töltött gomba készült. A lazac olyan recept, amit elrontani legfeljebb úgy lehet, ha bennfelejti valaki a sütőben. A könnyű kezelhetőség viszont fontos volt, így a vásárláskor megkértem az eladót, hogy szeletelje fel nekem a halat egyadagos méretre. Ezután tényleg nem volt más dolgom, mint a sütőpapírra feltenni és besózni-borsozni, citromlével, kis olajjal meglocsolni a halszeleteket, amelyek aztán szépen sültek maguknak, amikor a vendégek már ott voltak. A légkeveréses sütőnek hála, ezzel egyidőben a töltött sült gomba is elkészült.

Tudom, sok családban természetes és évente többször is előfordul, hogy összejön 15-20 ember és lazán összehozzák a főzést is ilyenkor. Nekem ez kihívás volt és teljesen ismeretlen terep annak ellenére, hogy a normál napi menetben már nem érzem magam kezdő háziasszonynak. Nem véletlen, hogy leírom most ezt, nemcsak a hozzám hasonló bizonytalankodó vendéglátók kedvéért, hanem mert amikor 3 év múlva megint aktuális lesz egy konfirmáció, akkor nem lesz rossz feleleveníteni, hogy oldottam meg ezt a feladatot egyszer.

P.s: a bejegyzésben található kép nem az ünnepségen készült, de a gomba ugyanilyen volt, csak köret nélkül. Mire egyáltalán az asztal fényképezésére gondolhattam volna, már rég elfogyott az ételek fele 🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?