Hét-főzz: így indult a húsmentes böjt

Ilyet még sosem csináltam, idén böjtben terveim szerint nem eszem húst. Vegetariánus voltam már néhány évig, tehát ez a része nem újdonság, de abban az időben még csak magamra kellett főzni, úgy meg szerintem nem kihívás lemondani bármi ételről, ha egyedül él az ember. (Oké, biztos van ellenpélda, ezen ne vesszünk össze, csak most nem jut eszembe.) Nekem igazán az a nehéz, amikor készítem a többieknek a húsokat, érzem a kiváló illatokat és mégsem ehetek belőle.

Ami viszont kétségtelen előny, hogy végre kicsit kilépek a főzési rutinokból. A Covid időszakban a főzésben a megúszásra mentem, így most jót is tesz, hogy új recepteket kell keresni és kipróbálni.

A böjt első hete máris hozott egy-két újdonságot. Kipróbáltam például egy új tofukészítési módot. A recept azt ígérte, hogy olyan lesz a hatás, mintha sült szalonnát ennék. Ezt nem tudom teljes mértékben megerősíteni, de attól még finom.

A füstölt tofu egyenletes kis kockákra vágtam. Az egyforma méret azért fontos, hogy kb egyszerre érje el a megfelelő konzisztenciát az összes tofukocka. Nagy serpenyőt felforrósítottam (ez fontos), majd először beleszórtam a tofut, majd ezután öntöttem rá olajat. Az olaj mennyiségével ennél a receptnél nem érdemes spórolni, mert a tofu nagyon gyorsan felszívja. És hát ne feledjük, hogy sült szalonnát akarunk utánozni, és az se épp zsírmentes. Az elején átkavartam, hogya kockák mindenütt olajosak legyenek, de aztán hagytam őket nyugodtan sülni, csak minimálisan kavargattam. Akkor van kész, amikor körben szép barnák a tofukockák és valamennyire kemények is kívül, viszont nincsenek kiszáradva. Ez nálam úgy 10 perc volt, de a kocka méretétől is függ.

A füstölt tofunak alapból van íze, nekem csak minimálisan kellett sózni, de persze ez függ fajtától és ízléstől is, kísérletezzetek.

A tofuszalonnához tojásos-zöldséges rizst készítettem. A párolt rizs készen volt, tkp ebből a maradékfelhasználós feladatból indultam ki. Nagy serpenyőben (amibe később a rizs is belefér) kis olajon hajszálvékonyra szeletelt sárgarépát és zöldhagymát kavargatva pirítottam néhány percig. Aztán hozzáadtam a kész rizst. Egy egész tojást felvertem és ráöntöttem a rizses zöldségre, majd addig kevertem a serpenyőben, amíg a tojás megszilárdult. Mivel a rizsem só és egyéb fűszer nélkül főtt, így ízesítettem szójaszósszal és egy pár csepp rizsecettel.

A tálkában alulra tettem a zöldséges rizst és rá a sült tofut. Az adagok persze nagyon személyesek, nekünk a 250 grammos tofu két felnőtt adagja volt a tálka zöldségesrizshez.

Egyébként én nem vagyok nagy tofubarát, évente egyszer ha eszem, de ez most annyira ízlett, hogy szerintem lesz belőle repeta.

A receptet videón németül itt találjátok még másik kettő tofurecepttel együtt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?