Citron kendő

A márciusi UFO-takarítási hadművelet részben sikerrel járt, elkészült a Citron kendő. A fonalat még rém régen a Dawandán vettem – annyira rég, hogy akkor még a pink volt Do kedvenc színe. Azóta persze átnyergelt a türkizre, így egészen feledésbe is merült, hogy valamit lehetne kezdeni ezzel a nemtürkiz fonallal. Eközben persze menetrendszerűen megjelentek a molyok, és úgy voltam vele, ha már fonalfalás, akkor faljak én, ne ők.

A Citron egyébként nem úgy volt UFO (unfinished object – mondom azok kedvéért, akiket a google az UFO keresőszóval hozott ide), hogy ezer éve félkész állapotban hevert valahol, hanem úgy, hogy minden esélye megvolt arra, hogy így heverjen. Mert a kötés nekem valahogy mindig nehezemre esett, valahogy képtelen voltam elhinni, hogy valóban nő, terebélyesedik sorról sorra. A horgoláshoz képest annyira lassan halad, hogy tényleg nagyon kell hinni abban, hogy valamikor vége is lesz. Az én napi adagom kötésből 1000 szem, plusz-mínusz 100. De egészen az utolsó szakaszig, a fodros szegélyig szabályosan erőszakot kellett alkalmaznom magammal szemben, hogy elővegyem. Aztán a fodornál valahogy elkapott a lendület, és szinte sajnáltam, hogy máris le kell láncolni. S persze máris azon töröm a fejem, mi legyen a következő kötésem. Van még ebből a fonalból majdnem 20 deka – az ötleteket előre is nagyon köszönöm.

A leláncoláshoz egy ráhajtásos módszert választottam az idevágó irodalom alapos áttanulmányozása után. A Cast on Bind off című könyvet egyébként így elsőre nagyon megszerettem, mert rengeteg szemfelszedési és leláncolási módot mutat meg képpel lépésről-lépésre, mindezt úgy, hogy még én is megértettem, pedig tényleg abszolút kezdő vagyok. És ami a legjobb: minden módszernél azt is leírja, milyen kötésekhez, milyen ruhadarabhoz célszerű használni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

9 hozzászólás “Citron kendő

 1. Hoppá! Egy könyv a szemfelszedésről és a leláncolásról? Ajaj…

  Gyönyörű a kendő, imádom a színét!

 2. A te Citronod is majdnem pont ez a szín, ugye?
  Egyébként a könyv tartalmát valószínű a youtube-ról is össze lehet szedni, csak azoknak igazán jó, akik hozzám hasonlóan vagy kötnek-horgolnak, vagy bekapcsolják a számítógépet. De ha mondjuk valakinek van kéznél egy tablet, akkor bőven elég a youtube összes tudása.

 3. Nagyon szuper! szívből gratulálok és ez a kendő szerintem tökéletesen passzol türkiz felsőkhöz is 😉

 4. Így van! Ráadásul egy darabig ki se növi 🙂

 5. Nagyon szép!

 6. Igen, az enyém is hasonló, csak az bordóba hajló. A youtube egy kincsesbánya , de ha nincs megfelelő keresőszó, tudatlan marad az ember:-)

 7. A Citron egy valódi "neverending story", viszont annyira kedves darab lesz utána, hogy érdemes belekezdeni. És készítettem egy gyorsabb változatot is, kihagytam a szaporított sávokat, és csak a végére csináltam egy fodros szegélyt, egy kisit más színű fonalból. DE az eredeti még jobb minta.

 8. Köszi az ötletet! Kötöttem egyet én is!

Comments are closed.