Ádventi kalendárium ötletek lomok nélkül

Több esemény is vezetett odáig, hogy nagyon figyelek a lakásba beáramló tárgyak mennyiségének csökkentésére. A teljes nemvásárlós életmód persze folyamatosan növő és iskolába járó gyerekkel nem megvalósítható, de  az biztos, hogy jóval kevesebb a mindenképpen szükséges plusz tárgy, mint ami ténylegesen bejön. A “bejön” szó nem véletlen, mert ugye nem kizárólag úgy jönnek a tárgyak, hogy én megveszem. Az iskolások egymás között áramoltatják a tárgyakat, képek, kártyák jönnek-mennek, de százasával. És mert én tudatosan távolmaradok a bevásárlásokhoz ajándékba adott zacskós matricáktól és egyebektől, hozzánk leginkább jönni szoktak az ilyenek. Jönnek ezenkívül gesztenyék, kavicsok, cukorka, csokoládé, faágak, hajgumik, mindenféle kis mütyűrök. Aztán jönnek az olyan ruhák, amiket a nagyszülők gondolnak feltétlen szükségesnek. Ez olyan mennyiségben tud jönni, hogy a gyerek képes kinőni a méretet anélkül, hogy egyáltalán észrevettem volna, hogy még ez vagy az a darab is létezik a fiókban. Azt gondolom, játékból is bőven van elég otthon, nem nagyon fordult még elő, hogy azon sóhajtoztunk volna, hogy nincs mivel játszani – nagyobb gond a nincs idő mindazzal játszani, amivel szeretnénk.

Egy szó, mint száz, elhatárzotam, hogy az idei ádventben sem fogok apró mütyürökből vagy nagy dolgok darabokra szedésével csinálni ádventi kalendáriumot. Helyette az otthon meglévő játékokra fókuszálok és minden napra felírok egy társasjátékot, amit aznap játszhatunk. A hétfői és keddi napokra, amelyek nagyon hosszúak a gyerekeknek, valami rövidet, a többi napokon lehet kicsit hosszabb is. A bolti játékokon kívül lesznek még: torpedó, ország-város, Ki-kivel-mikor-hol-mit csinál és akasztófa is, ezeket is szeretik a gyerekek.

A lommentes ádvent annyira birizgált, hogy felírtam még pár lehetőséget, hogy a következő évekre is legyen ötletem.

  • Napi egy film
  • Minden nap eggyel több teamécses egy szép tálon
  • Spirál 24 mezőre osztva, középen jászol vagy karácsonyfa, és egy bábú megy minden nap egy mezővel közelebb.
  • Nagy csomagolópapírra fenyőfát rajzolunk és minden nap egy papírcsillagot vagy más karácsonyfadíszt kivágunk és ráragasztunk. Ugyanez textilből többször is felhasználható.
  • Minden napra egy közös tevékenység a gyerekek életkorától függően.
  • Minden napra egy mézeskalács, amit rögtön meg is lehet enni vagy el lehet vinni uzsonnára.
  • Az uzsonnásdoboz amúgy is remek ádventi kalendárium: valami apró ehető finomság (nem feltétlenül csoki) kerülhet bele.
  • Süthetünk valami olyan sütit, amivel minden nap van valami tenivaló, például amerikai barátságkenyeret. (A receptet még nem próbáltam, de ha itt linkelem, akkor legalább biztos megtalálom decemberben.)
  • Minden napra rajzolunk előre egy kis képet, amit aznap ki lehet színezni.
  • És persze a klasszikus minden nap egy ablakot kinyitunk és az ablak mögött nem tárgy van, nem is csoki, hanem egy képecske. Így a naptár karácsonyra nem lerabolva van, hanem tele szép képecskével.

Közös tevékenységekhez a társasozáson kívül néhány ötlet: puncsozás (gyerekekkel alkoholmentes), csokifondüzés, kekszsütés, közös képeslapírás, karácsonyfadísz készítés, karácsonyi dalok éneklése vagy hangszeren játszása, séta egy karácsonyi vásárhoz, séta egy köztéren álló betlehemhez, esti séta, gesztenyesütés, fényképalbum nézegetése, az elmúlt év fotóinak albumba rendezése, ha még nem tettük volna eddig, karácsonyi témájú mese felolvasása, hétvégékre nagy séta az erdőben vagy közös futás, más sport a gyerekekkel.

Mert a hangulat a fontos és hangulatot plusz holmik beszerzése nélkül is lehet adni a családnak. Nektek van valami bevált szokásotok, ami nélkül nincs karácsonyi készülődés?

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?