Rebarbaratorta

Igaz, hogy Horváth Ilona még nem is álmodott rebarbaráról, de azért a meggyes lepény receptjét elég jól lehet alkalmazni más gyümölcshöz is. Ha pedig lapos négyszögletű tepsi helyett kerek tortaformába simítjuk a tésztát, rögtön tortát kapunk, mégpedig szaftosat, frissítőt, tökéletes kávékísérőt.

20 deka vajat kikeverünk 15 deka cukorral. (H.I. azt mondja, hogy csak a cukor felével, a másik felét meg a tojásfehérjével együtt felverjük, szerintem viszont sokkal jobban felverődik a tojásfehérje cukor nélkül.). Szétválasztunk négy tojást, a sárgákat hozzákeverjük a vajas masszához, majd külön felverjük a fehérjét és a habot óvatosan beleforgatjuk. Még mindig óvatosan hozzákeverünk 20 deka lisztet a tojásos, vajas, cukros masszához, és amikor már nagyjából egynemű, akkor sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
Feldarabolunk kb. 40deka rebarbarát 2-3 centis darabokra, a tészta tetejére szórjuk. Soknak fog tűnni, de nem baj, kézzel lehet picit lapogatni a rebarbararéteget, hogy egy része besüppedjen a tésztába. Két-három evőkanálnyi nádcukrot hintünk még a tetejére és betoljuk a sütőbe 200 fokra. Az első kb. 30 percet légkeveréssel sütöttem, aztán átállítottam alsó-felső sütésre és lefedtem alufóliával a formát, mert már elkezdett barnulni a rebarbara. Még 30 percet sütöttem, aztán további 10 percet nyaralt a torta az elzárt, de még meleg sütőben. Végül sütőn kívül szikkadt még vagy fél órát, aztán nem bírtam tovább és megettem kábé a negyedét.

Tavaly is sütöttem egyébként rebarbarás sütit, ha esetleg valakinek az a recept szimpatikusabb. Kellemes hétvégét Nektek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

4 hozzászólás “Rebarbaratorta

  1. Köszi! A hétvégén ismét belevetem magamat az itt rebarbaradzsungelünkbe, és hasznosítok belőle valamit!

  2. Rebarbaradzsungel? Ez azt jelenti, hogy neked a kertben nő? Szétsárgulom magam az irigységtől 🙂

  3. Nekünk is van a kertben egy csomó, de általában csak kompótot csinálunk belőle. Épp a napokban jutott eszembe, hogy valamikor valahol olvastam rebarbara sütikről, ki kéne próbálni. Errefel tessék, még receptet is kaptam a sorstól:D Köszi.

  4. Nagyon örülök, remélem, ízleni fog 🙂

Comments are closed.