Melegítsünk mínuszokban! Gesztenyés csirkés hajdinakása

Írhattam volna persze rizottót is, ha az nem rizst feltételezne alapanyagként. Az elkészítése mindenesetre nagyon hasonló, az állaga is, mégis kicsit egzotikusabb. Meg persze ötelemes szemmel nézve is jobban illik a mínuszokhoz, mert a hajdina melegít, a rizs meg hűt. (Akinek meg ez eszetlen hókuszpókusz és babona, az most nyugodtan félrenézhet.)

A februárom fő témája az egészségesnek maradás volt. Hó közepén sikerült annyira átfáznom észrevétlenül egy rosszul fűtött teremben, hogy onnantól kezdve nagyon bújkált bennem valami. Párhuzamosan meg ott volt egy határidő hó végén, ami egyszerűen nem engedte meg, hogy betegen múlassam otthon az időt. Mondjuk egész hősiesen sikerült kitartanom melegítő ételekkel most vasárnapig, amikor is egy rosszul fűtött templomban kellett ücsörögnöm két órát, úgymond munkahelyi ártalom. (Semmilyen befolyásom nem volt a rendezvény hosszára, szerintem büntetni kéne a hideg templomban két órára nyújtott istentiszteletekért.)

Mindegy, végül főztem egy csirkelevest, ami majdnem mindenre gyógyír, meg határidő ide vagy oda, mégis megszavaztam magamnak másfél nap betegszabit, ami tényleg jót tett. Aztán másnap, amikor még jó sok volt a csirkealapléből, megfőztem ezt a hajdinakását.

Egy fej vöröshagymát apróra vágtam, wokban (de más öblös edény is megteszi) kevés vajon megpároltam. Egy dl hajdinát öntöttem hozzá, pár kavarásnyit pirítottam, majd felöntöttem 2 dl fehérborral. Ekkor eszembe jutott, hogy egy kis hüvelyes sose árt, így beletettem egy evőkanál hegyi lencsét is (főzési ideje fél óra és egybenmarad, nem mállik szét és nem színezi el a többi ételt. Kedvenc lencsém!) Picit meg is sóztam az egészet. Majd ahogy elpárolgott a bor, kezdtem adagolni a húsleves alaplevét. Persze ha nincs húsleves, simán szoktam én is biolevesporból készült lével főzni a rizottót, de azért a csirkelevest tényleg nem múlja felül semmi. Ezt tkp nem kellett tovább ízesíteni egyáltalán, csak folyamatosan adagolni a levest, amíg meg nem puhult a hajdina és a lencse.

Külön serpenyőben a levesben főtt csirkecomb tépett darabjait és kb 100-120 gramm főtt gesztenyét (készen vettem, nyilván otthon is lehet sütni, csak akkor előre kell gondolkozni) kevés vajon megpirítottam, ezt hozzákevertem a kásához. Külön pirítottam még feketeszezámot és napraforgót – de tkp bármilyen mag jó erre a célra, ami otthon van, pl dió kifejezetten passzolt volna. Tökéletes vacsora, meg reggeli meg ebéd. Ez nagyjából két felnőtt, két gyerek adagja a mi családunkban, de a két gyerek az fiktív, szóval mondhatunk három felnőttadagot is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

2 hozzászólás “Melegítsünk mínuszokban! Gesztenyés csirkés hajdinakása

  1. tavalyi felfedezésem, hogy sokkal egyszerübb a gesztenyét megfözni, mint megsütni, nagyon gyorsan készen van, és az íze olyan, mint a sülté, csak könnyebb meghámozni (az egész adagot pikkpakk meghámozom, és máris lehet enni)

Comments are closed.