Lenmagos zsemle kelesztés nélkül

Florentine Blogközi gasztrotúrájának jegyében készült a mai lenmagos villámgyors zsemle. Az egyetlen bökkenő – ami miatt egészen máig sosem sikerült normálisan ez a recept -, hogy aludttejre van szükség hozzá, én pedig nem vagyok a házi tej rajongója, következésképp aludttej sem szokott otthon lenni. Felfedeztem viszont, hogy a sok ízesített aludt tej meg tejsavó között van ám a polcon natúr is! Így már semmi sem állt a teljes siker útjába.

 A sütőt először is 200 fokra előmelegítettem. 20 deka fehér búzalisztet, 10 deka teljes kiőrlésű rozslisztet egy tálban összekevertem egy csomag sütőporral, másfél kiskanál sóval, 2 evőkanál lenmaggal és 2 dl aludttejjel (Buttermilch). Egy darabig a robotgép dagasztókarját használtam, aztán kézzel gyúrtam tovább, amíg szépen összeállt a tészta lágy gombóccá. Ekkor egy kb. 30 cm hosszú tönkké formáztam, lelapítottam, a végeket egyenesítettem és késsel háromszögeket vágtam a tésztából. 200 fokon légkeveréssel addig sütöttem, amíg kicsit barnás lett a teteje, kb. 20-25 perc volt.

 így a legegyszerűbb háromszögeket vágni

Nincs benne se víz, se zsíradék (az aludt tej zsírtartalma elenyésző), ami meglepő, de amíg a zsemlécske friss, nem ront az élvezeti értékén. Sokáig tárolni viszont nem lehet, hamar koppanósra szárad. Tipikus “mit adjak a váratlan vendégnek” vagy “vasárnap van és elfogyott a kenyér, de élesztő sincs itthon” jellegű recept: gyorsan kész, de ugyanilyen gyorsan el is kell fogyasztani.

A könyv egyébként, amiből a recept való, ősrégi, amikor én 12 éve vettem, már akkor is kifutó volt. Emlékszem, 10 ATS-ért jutottam hozzá (200 Ft) – a címe Brot und Brötchen aus der eigenen Backstube, szerző Mascha Kauka. Azóta alapmű, minden kenyérfélét ebből sütök, de még bőven van kipróbálásra váró recept benne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?