Horgolástechnikai kihívás 3.

Ma a horgolástechnikai kihívásból a tuniszi és a freeform horgoláshoz kapcsolódókhoz szedtem össze könyveket, videókat, linkeket.
A 4. pont a tuniszi horgolás – erről már korábban írtam itt és itt. Ez utóbbi kis tartókát azóta is használom, kulcs és kulcskártya van benne, ennek ellenére köszöni, jól van, azaz a tartósságával meg vagyok elégedve. Gondoltam már rá, hogy kellene ilyen szép színest gyártani még, de bevallom, már elfelejtettem, hogyan is megy ez az öltés; újra kellene kísérleteznem.

Mivel a tuniszi horgolással szép csipkemintákat is lehet horgolni, beszereztem ehhez is szakirodalmat

A könyv előnye, hogy van hozzá cd, ami segítség az egyes modellek meghorgolásához. A hátránya, hogy igazából a modellek nem annyira tetszenek. Persze ennek ellenére lehet, hogy érdemes lenne végig meghorgolni egyet-kettőt, mert azt hiszem, szerencsésebb fonalválasztással és jobb fotózással jobban nézhetnek ki a sálak és stólák, mint ahogy a könyv mutatja azokat.

Eddig csak gyakorlódarabkákat horgoltam belőle, hogy lássam, értem-e egyáltalán a leírást. És igen, nem annyira bonyolultak, ha egyszer a logikáját elkapja az ember.

Ezen a linken lehet szemezgetni a különféle tuniszi öltésfajtákból.

A freeform horgolásból több öltésfajtát is becsempésztem a listába – elsősorban azért, mert az a tapasztalatom, hogy a freeform szó sok jó horgolót elriaszt. “Ehhez nekem nincs elég fantáziám”, “fogalmam sincs, hol kezdjem el” – mondják gyakran olyanok, akik amúgy profik és biztosan sikerrel járnának ebben a technikában is, ha neki mernének ugrani. Az ilyen gátlások leküzdéséhez ajánlom néhány speciális öltés begyakorlását. Persze ezek nélkül is létezik freeform horgolás, csupa rövidpálcából meg láncszemből is lehet freeformot létrehozni, de nagy sikerélmény, ha sikerül például a
13. bullion stich: videót találtok például itt. Ezen jól látszik, hogy nem kell egyetlen mozdulattal áthúzni mind a 10 hurkon a horgolótűt. Simán lehet egyenként. Ha a végén meghúzzuk a szálat, akkor szépen egymás mellé simulnak a hurkok és észre se lehet venni a csalást.

14. A hyperbolic crochet tulajdonképpen egyszerűbb, mint amilyen dekoratív. Kezdjünk egy mondjuk egy kis tízláncszemes alapra horgolni. Az első sorban minden láncszembe egy rövidpálca kerül. A következő sorban minden rp-ra három rp. A további sorokban is így járunk el, minden rp-ba 3 rp. Matekosok könnyedén kiszámolhatják, hogy a 30. sorban pontosan hány szem lesz, én most csak annyit mondok: rengeteg. És a horgolás teljesen magától elkezd elterpeszkedni a térben, kacskaringók, fodrok alakulnak ki. Nem muszáj egyébként minden sort végigvinni, lehet bárhol megállni és fordulni, így lehet befolyásolni az alakzat formáját. Nagyon bulis ez a technika, akár egyetlen színből is nagyon izgalmas lehet. Én például most egy nyakláncmedált készítek így. Az alábbi cuccban, ami kb. egymaroknyi, majdnem egy teljes gombóc Catania Grande landolt, szóval fonalfalók előnyben.

12. A többszínű spirál is nagyon látványos freeform horgolós elem, többek között arra is jó, hogy a több különböző színt egységbe foglalja. Lehet persze freeformot horgolni úgy is, hogy simán egymás mellett állnak a különböző színek, de lágyabb az átmenet, ha van olyan motívum is, amiben a több szín egységet alkot. Itt is van egy angol nyelvű videó a kétszínű változathoz. Aki ezt tudja, az bármikor több színnel is tud kezdeni. Csak az első kör szemszámát annyival kell elosztani, ahány színnel szeretnénk dolgozni. Ez a videó pedig a kör négyszögesítését mutatja többszínű spirálmintával. Ezt mindenképp ki szeretném próbálni a kihívás során.

Vidám hétvégét, sok horgolós időt kívánok nektek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?