Gyömbéres-narancsos kalács


Technikai okok miatt a “Hogyan alakítsunk át szoknyát hordhatatlanból hordhatóvá” témájú bejegyzés még kicsit várat magára – addig is az idei karácsony előtti kalácsunk receptjét osztom meg minden kalácsrajongóval.

Mielőtt a szokásos hozzávalókat előkészítenénk, elővesszük ennek a kalácsnak a lelkét, egy darab – mondjuk hat-nyolc kockacukornyi méretű – friss gyömbért. Meghámozzuk, felkockázzuk és a felét lereszeljük, a másik felét pedig kislábasba tesszük. A lábasba teszünk még 170 ml tejet és 5 deka vajat, és meglangyosítjuk. (Mi nem használunk mikrot, de ebben az esetben még mikros háztartásokban is a kislábasos verziót javaslom, mert a gyömbér ízének, illatának kioldódásához időre van szükség.) Nyugodtan fürödjön 20 percet a tejben-vajban a gyömbér, majd kiszedjük a gyömbért és csak a tejes-vajas keveréket használjuk fel.

És most a tészta! 360 gramm lisztet, 40 gramm cukrot, 1 zacskó száraz élesztőt, az összes lereszelt gyömbért valamint a fenti gyömbérrel megbolondított vajas-tejes keveréket egy nagy keverőtálba tesszük és jól megdagasztjuk. Ha meditatív gyakorlatnak szánjuk, akkor kézzel, ha számít az idő, akkor bátran használjunk robotgépet. Ha nagyjából egynemű tésztánk van, akkor még beleteszünk 5-10 deka (ízlés dolga) kandírozott narancshéjat, és figyelve arra, hogy nagyjából mindenhova jusson a tésztában, belegyúrjuk.

Meleg helyen egy óráig kelesztjük, ezalatt nagyjából duplájára nő a tészta, mi pedig haladhatunk a folyamatban lévő regényünkkel vagy 40 oldalt, netán lejátszhatunk 6 kör Tempo, kleine Schnecke-t. Ha ezzel végeztünk, kis cipót formálunk a megkelt tésztából – ehhez némi lisztet még valószínű bele kell dolgozni – vagy copfot fonunk, vizes kézzel végigsimítunk a tészta tetején, majd 180-200 fokon kisütjük. Nálunk ez általában 30-35 perc alatt megvan, de ez nyilván sütőfüggő.

A foszlós tésztának van egy kis pikáns gyömbéríze, legjobb egyszerűen megvajazva, vagy ha már lekvárral, akkor szerintem a narancslekvár az egyetlen igazán méltó ehhez az ízvilághoz. És persze ahogy a többi kalács, ez sem csak karácsonyra finom. Jó étvágyat hozzá!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?