Visszatekintő: A 16/2016-os fonalas kihívás

Kötős-horgolós FB-körökben már hagyomány, hogy minden évre kitalálunk egy kihívást, ami persze nem vérre megy, de azért kis izgalmat meg viszonyítási pontot ad az éves hobbizáshoz. Mert ugye van az az érzés, hogy kéne valamit kötni/horgolni, az ember benéz a Ravelry-re, eltölt ott két órát, kioszt hatvan szívecskét meg berak húsz projektet a queue-ba, de még mindig fogalma sincs, hogy akkor most mit is horgoljon, kössön ebben a pillanatban. És akkor jól jön egy kihíváslista, amiben lehet sorban haladni és pipálni, amit teljesítettünk. Oké, tudom, vannak, akiket az ilyen listák inkább frusztrálnak – én kifejezetten listakedvelő vagyok.

Idén könnyű dolgom volt, mert a freeform horgolás egyes motívumai mind külön tételként szerepeltek a technikai kihívásban. De ennek az évnek amúgy is a freeform volt az egyik súlypontja, még ha ez a blogon nem is annyira jött át. Tudjátok, titkos projekt…

Az első pipált tétel a tapestry horgolás volt, erre készült egy csinos szívmintás tolltartó.

tapestry1

Táska kategóriában egy freeform rátéttel díszített darab indult. A tolltartó meg ez a táska időközben annyira az élet része lett nálunk, hogy most komolyan meglepődtem, hogy ezek is idei darabok.

desig1

Igazi kihívás volt a Bavarian crochet technika, ebből egy lábasalátétet horgoltam.

bavarian

A freeform horgolás technikáit (bogyó, hiperbolikus horgolás, spirál, felszínen horgolás, bullion stich) többszörösen is teljesítettem, például ezzel a nyaklánccal.

Meg kell mondanom, annak ellenére, hogy maga a technika már nem kihívás, a kompozíció kialakítása minden egyes alkalommal az. Legyen változatos, legyen benne egyfajta egyensúly, ami viszont definiálhatatlan, és kizárólag utólag tudom megállapítani, hogy sikerült-e elérni, és persze a méret is legyen megfelelő, hogy a való életben is lehessen hordani, ne csak fotón nézzen ki jól.

freenyaklanc1

Kendőből nem is egy készült, technikailag talán a legnagyobb kihívás az Exploration station volt, amibe a brioche stich-nél bele is tört a bicskám. Azért az i-cord és a rövid sorok kategóriában jogosan indul. Erről még nincs is kész képem, mert a szálakat nem varrtam el. Igyekszem még szilveszter előtt eljutni ide is, ne húzódjon az új évbe.

Az oldalról kötött és a pikó kategóriákba is kendőt indítok, a Cameot. Oké, ez már nem annyira kihívás, legfeljebb az a része, hogy legyen türelmem hozzá.

cameo3

Sapkában sem volt hiány, például az 1001-fonalas nagy téli fonalteszt keretében is készült egy Kristófnak. A kihívás ebben az esetben az volt, hogy a gyermek hordja is, és ez teljesült. Ez is olyan, mint az egyensúly a freeform ékszernél: majd 9 év alatt nem sikerült rájönnöm, hogy mi tesz számára egy ruhadarabot hordhatóvá – és ez nem csak az sk holmikra vonatkozik.

phildar2

Használati tárgy kategóriában a Do-nak készült kulcstartó indult, amit még nem is posztoltam itt, csak az Instán.

Lakásdíszként a kis karácsonyi terítő és a Kössük össze árveréses girland a két kedvencem,

pirosterito2

girland1

amigurumi kategóriában pedig az örökbecsű Egyszemű.

egyszemu

Végül pedig a párnahuzat kategóriában egy mintamixes-freeform darab, szintén az 1001 fonalbolt fonaltesztelésének keretében:

1001a

És persze rengeteg kategóriában volt duplázás, triplázás vagy közelebbről definiálatlan többszörözés. Azt hiszem, fonalas szempontból mindenképp elégedetten zárom az évet: színes és változatos volt és pár szörnyet ki is nyírtam (tapestry, Bavarian és amigurumi kategóriák). Jövő évre is marad azért pár kihívás, például szeretném a kötött zokni és a kötött kardigán vagy pulcsi kategóriákat kivégezni. Kacérkodom a szoknyával is – majd meglátjuk, mi fér bele ebbe az évbe. A könyvprojekt továbbra is a lista élén van, ez annyiban kihívás, hogy a napirendembe kissé nehezen tudom beilleszteni, de van remény, hogy kapok könnyítést 2017-ben, így nem adom fel.

Nektek hogy sikerültek a 2016-os fonalas terveitek? Mi volt a legnehezebb, legemlékezetesebb, legtöbbször bontott, legnagyobb türelempróba? Izgatottan várom a válaszokat, egész nyugodtan linkekkel Rav-ra, blogra, stb.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

3 hozzászólás “Visszatekintő: A 16/2016-os fonalas kihívás

  1. Kézdy Edit

    2016-12-27 at 21:58

    Imponáló. A Cameot én is rég tervezem, de persze nem fizetek a mintáért, de már úgy gondoltam, meg tudom csinálni kép alapján. Most azonban eltöprengtem. Azt írod, horgolt??? Vagy a széle horgolt?

    • Adel_anyahajo

      2016-12-27 at 22:33

      Természetesen kötött, hülyeséget írtam. 🙂 Mindjárt javítom is.

  2. Kézdy Edit

    2017-01-03 at 19:19

    Na, most néztem vissza ide, megnyugodtam. Épp elég, hogy kisült (Böbe nyomán) hogy teljesen rosszul kötöm a csipkéket, legalább egy kötést már felismerek a horgolástól. 🙂

Comments are closed.