Mákos-marcipános rizskoch

Ahogy ígértem, a mákos köleskása után jön a mákos rizskoch receptje is. A rizskoch mint műfaj nekem abszolút gyerekkori favorit volt. Nagymamám gyakran készítette, nála mindig volt egy fincsi ropogós kéreg a tál és a rizs találkozásánál, és saját készítésű szörpöt öntöttünk a rizskochra, általában pirosribizliből. Az én változatomban a házi készítésű szörp helyett házi áfonyalekvár szerepel, valamint a nagyiéhoz képest újítás a marcipán és a mák.

Először is főztem egy teljesen átlagos tejberizst: egy bögre kerekszemű rizshez egy bögre vizet és egy bögre tejet öntöttem, ízesítettem fél tk fahéjjal és egy löttyintés agavésziruppal. Az elején fedő nélkül, később fedő alatt főztem illetve pároltam. Amikor elkészült, hozzáadtam még egy fél citrom reszelt héját és 4 evőkanál darált mákot. Mindent összekevertem, ellenőriztem, hogy kerek-e az íz. Ezután belekevertem egy felvert tojást a rizsbe, hogy mindenhova jusson.
Kivajaztam egy  közepes méretű tűzálló tálkát, zsemlemorzsával is megszórtam, a fölösleges zsemlemorzsát kiöntöttem, s belekanalaztam a rizses-mákos massza felét. Ekkor a nyers natúr marcipánmasszából kockákat vágtam, rátettem a rizsrétegre, majd ráöntöttem a maradék rizst. Betoltam a sütőbe, és addig sült kb 180 fokon, amíg szépen elkezdett barnulni a teteje illetve a kiszóráshoz használta zsemlemorzsa. Ez nálam kb 30 perc volt. Ezután
Az üvegtálból tányérra borítva jó sok finom lekvárral tálaltam. Pont annyira mákos, amennyire kell, egy tartalmas leves után remek főfogás szombati ebédhez. Jó étvágyat, remélem, nektek is ízleni fog!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

One comment on “Mákos-marcipános rizskoch

Comments are closed.