Last minute ádventi naptár

Hála a német rokonoknak, nekem már akkoriban volt ádventi kalendáriumom, amikor az ádvent szót Magyarországon szűk egyházi körökön kívül senki nem ismerte. Ez általában egy A4-es, néha A3-as méretű kép volt, amelyen minden nap kinyitottunk egy ablakocskát. Nem csoki volt benne, se mütyürök, netán komplett legókészlet darabjai, hanem kis képecskék: labda, korcsolya, maci, és a 24. ablak mögött általában duplaméretű képen a Kisjézus vagy ilyesmi. A képes ádventi naptár pont azt tudta, amire kitalálták: segített lerövidíteni a várakozás idejét, strukturálta az időt. Nem ajándéközönnel öntötte el a gyerekeket, hogy még a szenteste előtt 24 tárggyal legyen többjük, mint egy hónappal azelőtt volt. Süti vagy édesség meg amúgy is volt minden nap, viszont csak egyszer, tehát hiába lett volna a naptár, a benne lévőket keményen begyűjtötte volna a Gonosz Édességszéf, más néven a fogaink egészségéért aggódó szülők.

angyal

Felnőttként néhány kivételes személynek néhány különleges alkalommal készítettem ádventi naptárt apró ajándékokkal, idézetekkel, zenével. Ihlet kellett hozzá, nem ment gombnyomásra és hetekig készült mindegyik.

Meg voltam győződve, hogy a gyerekeimnek majd minden évben zseniális ádventi naptárakat készítek, de aztán a realitás lehúzott, és hirtelen nem is tudom, hogy olyan igazi 24 zsebes, minden ajándék előre kész naptáruk volt-e valamikor. Azért nem kell sajnálni őket, valami minden évben csurran-cseppen, de továbbra is borzaszt a 24 nap alatt 24 ajándék és akkor még csak ezután jön a karácsonyi csomagbontás! Idén megegyeztünk, hogy megint visszatérünk a “kis ablakok mögött képeket nézegetünk” típusú ádventi naptárhoz.

Miközben ezen a témán morfondíroztam, eszembe jutott, hogy idén nagyszülői ádventi naptárt is készítek, mégpedig nekik is az egy nap – egy kép logikával. Kinyomtatok 24 fotót az elmúlt évből (remélem, találok ennyi jót a sokszáz képből…), beleteszem a fotókat egy 24 képes lapozós fotóalbumba. Színes papírból kivágok 24 darab fotóméretű fedőlapot, megszámozom a lapokat egytől huszonnégyig, minden fotóra rárakok egy fedlapot, ha kicsit nehezíteni akarom a dolgukat, akkor nem sorrendben, hogy még keresni is kelljen. És akkor nincs is más dolguk, csak naponta a megfelelő fotóról leszedni a fedőlapot és gyönyörködni az unokákban.

Apropó fotók! K nagy fájdalmára róla nem készült kép a szülőszobán magzatmázasan. Vagy ha készült is, nem találjuk. Apahajó szerint azért nem, mert ő harcias apazon módjára azért küzdött minden erejével, hogy rakják már az anyjára azt a szerencsétlen gyereket, aki állítólag lila volt és 38 hétre született, emiatt a neonatológus szerint a legjobb, ami történhet vele, az az orvosi megfigyelés volt. Én tényleg nagyon egyszerű szülő nő voltam, nem reklamáltam a vízbenszülésért meg a gyertyafényért, meg úgy általában úgy voltam vele, hogy megbíztam az orvosomban, hogy csak annyit avatkozik be, amennyit nagyon muszáj. Hogy a neonatológussal lesz konfliktus, azt álmomban sem gondoltam volna. De hát így lett, és szegény K most itt áll fotó nélkül, identitásának egy fontos darabját már sosem fogjuk tudni megadni neki (hacsak meg nem találjuk valahol a körülmények ellenére készült képet). Úgyhogy még az is lehet, hogy annyira megesik rajta a szívem, hogy idén ő is kap egy fotóalbumot babakorából ádventre. Ha már nem szülőszobásat, de legalább valami bizonyítékot, hogy már azelőtt is létezett, hogy emlékezni tud saját magára.

És ti készítetek ádventi naptárat valakinek? Milyet és mit rejtetek el benne?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

4 hozzászólás “Last minute ádventi naptár

  1. Ezt a mindennapi ajándékot én is túlzásnak és feleslegesnek tartom. Állandó izgalomban tartja a gyereket, aztán ha véletlenül nem sikerül egyenletes színvonalon tartani az ajándékokat, akkor nagy a csalódás. Mire a végére érnek, már megszokja, és a karácsonyi ajándéknak már igazán nagy durranásnak kell lenni, hogy hozza az elvárt öröm szintet. Épp az korunk legnagyobb baja, hogy nem tudunk várni, minden azonnal kell.

    • Adel_anyahajo

      2016-11-23 at 12:56

      És azt még nem is mondtam, hogy nálunk a gyerekek a templomban csinálnak maguknak ádventi naptárat, ami ilyen minden napra egy pici ajándék. Szóval e mellé már tényleg túlzás lenne még a szülőktől is.

  2. Ez a fényképes adventi naptár nagyszülőknek mekkora ötlet! Távol lakók digitálisan is megvalósíthatják: minden nap egy fotó emailben.
    Nálunk mezei tasakos adventi naptár van, sok évvel ezelőtt alakítottam át egy ajándékba kapott felakasztható képet – párnává. Az oldalán körben lógnak a kis tasakok, csak meg kell tölteni. Ezzel együtt nagy fejtörés kitalálni, hogy mit tegyek bele, bár rendszerint apróság van benne (marcipán, paradió, hajcsat, mágnes, ilyesmi). Éppen múlt héten kérdezte a nagyobbik lányom (15), hogy ugye idén is csinálok nekik adventi naptárat? Találjátok ki a választ. 🙂

    • Adel_anyahajo

      2016-11-23 at 12:58

      Á, biztos nem 🙂 Majd arra vagyok kíváncsi, hogy mikor fog először ő is készíteni neked. Mert szerintem az is eljön.

Comments are closed.