Kávészünet Kutas-Keresztes Ágival

Kutas-Keresztes Ágit sokan ismerhetitek a Kötős-horgolós FB-csoportból, a Ravelry-ről és munkáival találkozhattatok nemzetközi kötős újságokban is. Persze én ennyivel nem elégedtem meg, kíváncsi voltam, ki áll a minták mögött és mi a története. Ha van egy komótos tejeskávényi időtök, hallgassatok bele a beszélgetésünkbe, a legvégén pedig még egy játék is vár titeket! 

(mindegyik képért köszönet Kutas-Keresztes Áginak)
– A honlapodon kötésfüggőként mutatkozol be. Körülbelül mennyi időt töltesz egy nap kötéssel? Van olyan nap egyáltalán, amikor nem kerülnek elő a tűk? Hogyan viszonyul egymáshoz a hobbi és a munka a mindennapjaidban?
Az, hogy mennyi időt töltök kötéssel egy nap, elég változó, attól függ, hogy éppen melyik munkafolyamatnál tartok. Valamelyik héten például egy mintát megjelentettem, egy másikat pedig méreteznem és fordítanom is kellett, ilyenkor nagyon sok időt töltök a számítógép előtt és szinte nem vagy egyáltalán nem kerülnek elő a tűk. A méretezés mindig több napon át tartó egész napos munka, sőt, sokszor bőven belenyúlik az estékbe. De előfordul az is, hogy kész a terv egy bizonyos méretre, minél előbb el kellene készülnie a mintadarabnak, ekkor viszont van, hogy szinte egész nap kötök.
Hogy hogyan viszonyul egymáshoz a munka és a hobbi? Tulajdonképpen teljesen összeolvadt a kettő. Vagy inkább átfordult a hobbi egy olyan munkába, amit nagyon szeretek. De a hobbi részre, hogy például leüljek egy jó kötős magazinnal a kezemben és válogassak, mit is kössek belőle, arra egyre inkább nincs időm és/vagy energiám. Egyre ritkábban kötök már olyat, amit más tervezett, ha a nap végén kikapcsolódásra vágyom, akkor azt inkább egy jó könyv jelenti.

– Nyelvtanár vagy eredetileg. Hogyan jött a váltás, hogy kezdődött a tervezői karriered? Tudatosan haladtál ebbe az irányba vagy egyszer csak így alakult?
Az, hogy most tervezőként dolgozom, az több szerencsés és kevésbé szerencsés véletlennek köszönhető. 2008 nyarán megismerkedtem a férjemmel, aki Svájcban élt. A következő nyáron én is kiköltöztem. Svájcban először is hónapokig tartott, amíg végre elismerték a diplomámat, ezután jött a munkakeresés. Egy évig helyettes angoltanárnként tanítottam 4 különböző iskolában, de egyre inkább úgy éreztem, hogy váltanom kell. Magyarországon egy kéttannyelvű gimnáziumban tanítottam, itt pedig volt, hogy színeket és számokat, ami egy ideig megy, de hosszú távon nem kihívás. A magatartási problémákkal való folyamatos konfrontáció pedig sajnos nem az én lelkivilágomnak való.  Mivel elég alacsony óraszámban tanítottam, már akkor is sok időt töltöttem kötéssel, és nem is tudom, honnan jött az ötlet, hogy ebbe az irányba indulhatnék tovább, de úgy döntöttem, elkezdem megjelentetni a tervezményeimet, lesz, ami lesz.

– Milyen fonalakat használsz legszívesebben? Mi a kedvenc vastagságod, kedvenc anyagösszetételed vagy kedvenc márkád?
Nagyon szeretem a gyapjút, legtöbbször gyapjúfonalakat használok, emellett még alpaka is elég sok van a szekrényemben. Legszívesebben fingering, sport és DK vastagságban kötök, de a vastagabb fonalakkal sem vagyok haragban. A lace vékonysággal sokáig nem tudtam megbarátkozni, volt olyan lace fonal, amit visszaküldtem a feladónak, mondván, hogy cérnával én nem kötök. Azóta viszont terveztem lace fonalra (már csak hetek kérdése, és a közönség is láthatja a végeredményt), és nem is volt rossz élmény, sőt. Mégiscsak kötök cérnával 🙂

– Mi van előbb általában a tervezési folyamatban: a felkérés vagy az ötlet? 
Általában az ötlet jön előbb, kivéve egyes magazinok esetében, akik előre kiadják a tematikát, hogy milyen stílusban várnak tervezményeket. Bár ezek a témák olyanok, hogy elég sok mindent bele lehet passzírozni, a Sorority kendőm terve például előbb megvolt, mint a Knitscene kiírása, de pályáztam vele, mert úgy gondoltam, tulajdonképpen az egyik témába éppen beleférne. Szerencsére a főszerkesztő is így gondolta.

– Vannak mestereid, kötős példaképeid? Kiktől és honnan tanulsz?
A polcomon természetesen sorakoznak a kötős könyvek, sokat tanultam belőlük, és persze mindig vannak új technikák, amiket meg lehet és érdemes tanulni. Munka közben is rengeteg tapasztalatot gyűjt az ember, úgy érzem, sokat tanítottak nekem az eddigi tervezményeim.

– Hol látod magad 10 év múlva?
Nem tudom, hogy ez jó dolog-e, de nem gondolkodom ennyire előre, mert pár hónap alatt is nagyon sok minden történhet, nemhogy évek alatt. Mindig figyelek, hogy merre lehetne tovább indulni, és ha jön egy lehetőség, azt megpróbálom kihasználni, de nem fixálom le előre, hogy pontosan minek és hogyan kellene történnie. Egyelőre az a célom, hogy több mintám jelenjen meg magazinokban, de ezzel párhuzamosan szeretném folytatni a saját kiadást is, mert annak is megvan a maga varázsa.

Szívesen megkötnétek valamelyik Kutas-Keresztes Ági által tervezett modellt? Ha igen, akkor írjátok meg kommentben, melyik darab a kedvencetek, így megnyerhetitek az Ági által felajánlott egyik (összesen három) kuponkódot, s így tietek lehet egy kiválasztott kötésminta. Játékra fel! (Ha pedig nem jelenik meg a kommentmező, akkor frissítsétek az oldalt, így elvileg rendbe kell jönni a problémának.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

48 hozzászólás “Kávészünet Kutas-Keresztes Ágival

 1. Mivel ma fejeztem be Vanilla Orchid kendőt és csodás volt kötni, ezért ismét kendőt választanék, mégpedig a Berry Joghurt csodát 😉

 2. Többszöri frissítés után jött csak be a kommentmező, nem egyszerű idejutni 🙂

  Köszönöm az interjút, mindig jó Ágiról olvasni. Nekem most a még meg sem jelent Almond Blossom kardigán a kedvencem 🙂

 3. Nekem sem sikerült elsőre, de szerencsére kitartó voltam. Egy kedvencet nehéz kiválasztani, így hosszas tépelődés után a Rosebud kardigánt nevezném meg. 🙂

 4. Jó volt olvasni Ágiról, imádom a precíz, pontos mintáit és, hogy bármilyen felmerülő kérdésre szívesen válaszol. 🙂

 5. Nagyon jo ez a kozos kavezas 😉
  En a Berry joghurt kendot szeretnem nagyon! 🙂

 6. Ismerem Ági munkáit, szeretem is őket! Nagyon izgat a Almond Blossom kardigán, de az új Moss Garden kendőt is szívesen megkötném!

 7. Ági tervei közül a Vanilla-Orchid kendő a kedvencem, nagyon jó volt kötni, változatos mintája igazi kihívás és egyben szórakozás is volt, sokszor csak azért veszem elő, hogy nézegessem!

 8. Nagyon szeretem olvasni ezeket a riportokat. Én a Berry joghurt kendőt szeretném megkötni:)

 9. A Maroni tetszik nagyon, de olyan sok más is, hogy képtelenség választani Ági csodái közül 🙂
  köszönöm a kávészünetet, jól esett, jó volt olvasni Titeket! 🙂

 10. Még nem kötöttem Ági munkáiból,amik nagyon tetszenek.Választani sajnos nem tudtam.Talán egy kendővel szívesen megpróbálkoznék.A riport nagyon tetszett.

 11. Köszönöm az interjút! 🙂 Én a Vanilla Orchid kendőt kötném meg szívesen!

 12. Köszönjük, hogy Veletek kávézhattunk (bár én este olvastam, de ma iszom majd utólag kávét vagy kakaót ;))Még nem kötök, de Ági mintáit nézegetve sokszor majdnem kötőtűt ragadtam. Ha tudnék kötni a Lavender Honeyt kötném meg elsőnek. De talán kezdőnek a egy kendő egyszerűbb? Akkor a Vanilla Orchid vagy a Toffee 😉
  Csak így tovább Ági 😉

 13. Engem, most, hogy jön a tavasz, a Lavender Honey izgat leginkább. 🙂

 14. Jó volt olvasni ezt a cikket, köszi Adél és Ági! A Dove pulcsival szemezek már egy ideje, annak örülnék a leginkább.

 15. Nagyon szeretem Ági munkáit és csodálom tehetségét! A magam részéről a legújabbal tennék kísérletet szívesen, Almond Blossom-mal!

 16. Ági, gratulálok a sikereidhez és további hasonlókat kívánok. Én a firelight mellénnyel szemezek régóta. (Olyan kevés a jó mellényminta…)

 17. Nagyon tetszenek Ági munkái. Az Ő alkotásait látva kaptam kedved újra a kötéshez, horgoláshoz. Épp egy kendő horgolásában vagyok, a hétvégén talán be is fejezem és a Rosebud kardigán nagyon illene hozzá. 🙂 Ennek a mintának tudnék legjobban örülni.
  Hajrá Ági!

 18. Imádom Ági mintáit, már többet meg is kötöttem, és jópár vár sorára :). De azért egy Dove nagyon tetszene még 🙂

 19. Az én kedvencem az Aura pulcsi, meg a Lavender Honey. 🙂

 20. Vanilla Orchid,egy gyönyörű és nagyon jól személyre szabható kendő Így vagy úgy, de még idén megkötöm 🙂

 21. Gratulálok Áginak az eddigi sikereihez, és még sok-sok szépséges tervet kívánok! Az Anyahajó-blog egyik kedvencem, köszönöm ezt a cikket is! Eddigi legkedvesebb Ági-tervezte darabom a Crocus Garden kendőm, gyakran felkapom, de az Orange Peel is nagyon kellemes, dekoratív viselet lett.

 22. Köszönöm a riportot!

  Az Orange Peel kendő tetszett meg a legjobban.

 23. Imádom Ági munkáit, általában nem is egy darabot szoktam elkészíteni a mintákból :))) Legjobban a pulcsikat és felsőket szeretem, bár mostanában barátkozom a kendő viseléssel is :))) ám a legeslegjobban a mintái közül a Dove pulcsija tetszik.

 24. Én is szeretem Ági munkáit. Leginkább a Lavender Honey-nak örülnék:)

 25. Régóta csodálom Ági kötésmintáit. A legkedevesebb számomra a Milano, majd rögtön utána a Wish Me Luck!

 26. Nagyon tetszik az interjú, köszi Adél! 🙂 Ági kedves ember számomra, mert hihetetlen segítőkész csaj és gyönyörű tervezményei vannak! Ha mindenáron kell egyre voksolnom, akkor az épp kiadásra váró Almond Blossom kardigánja dobogtatja meg a kis szívem. Köszönöm a játékot!

 27. Most már nekem is van Ági-mintám, a Toffee. Szívesen megkötném még a Vanilla Orchid kendőt is.

 28. Tetszett az interjú, én veletek kávéztam 🙂 A Crocus garden lenne a kedvencem

 29. Vanilla Orchidot szeretnék már réges-régen!

 30. Sok-sok mintája mellett az Orange Peel sürgősen a tűmre kívánkozik 🙂

 31. Tetszett az interjú. Különösen az tetszett benne, hogy idővel olyan hobbiból is meg lehet élni, amiről régebben az ember nem is álmodhatott. Különösen tetszik, hogy egy-egy mintának neve van. Nekem az Orange Peel tetszik.

 32. jó hallani sikeres magyar tervezőkről. az én kedvencem a Dove.

 33. Jó volt ez a kis kávészünet. 🙂

  Most a Crocus gardent választanám.

 34. Én is köszönöm, hogy olvashattam Ágiról, tetszik ez a kávészünet, kötéssel, mintákkal egybekötve. 🙂 Mivel én rengeteg Ági-mintát kötöttem már, de nem teljes a repertoárom, most valószínűleg valamelyik kardigánt választanám, a Rosebud-ot vagy a Wish Me Luck-ot. 🙂

 35. Amióta felfedeztem Ági mintáit, nagyon szívesen nézem az új dolgokat. Tervben is van néhány darab elkészítése 🙂
  Ami nagyon tetszik a még megnem jelent Almond Blossom kardigán vagy a Dove pulcsi.

 36. A Sorority Shawl amúgy is várólistás nálam… 🙂

 37. Vanilla Orchid lenne a kívánságlista tetején 🙂

 38. A legfelső képen melyik kendő van? Ciki, de nem ismerem fel, lehet, hogy olyanom még nincs, vagy csak egyszerűen tényleg benéztem. Ha nincs még meg nekem, akkor azt szeretném. 😉

 39. Toffee! Nyami, szeretném. 🙂

 40. Ági gyönyörű darabokat tervez, készít, nehéz nem leragadni egy-egy darabnál. Jó volt ez a riport, sokkal jobb hogy kicsit megismerhető az alkotó. Én a Crocus Garden -t szeretném, mert karácsonyra elkészíteném anyukámnak
  .

 41. A Lavender Honey pulcsit már megkötöttem, legközelebb valami kendőt szeretnék, bármelyiket:)

 42. Vanilla Orchid az abszolút kedvenc nálam!

 43. Vanilla Orchid az abszolút kedvenc nálam!

 44. Az Ági összes munkája tetszik, bár még fejlődnöm kell a kötésben hogy ilyen szépségeket alkossak, de a Berry Yogurt Shawl-t nagyon szeretném megkötni, teljesen beleszerettem. 🙂

 45. engem az Amethyst kendő érdekelne 🙂

 46. Én a Toffee kendőt kötném meg szívesen!

 47. Köszönöm én is az interjút, és szintén gratulálok Áginak (na meg Anyahajónak!). Én a Dove mintájának örülnék, főleg, mert valami hasonlót elkezdtem fejből, de minta nélkül állandóan vissza kell fejteni, hogy mindenhol megfelelően álljon 🙂

 48. Nagyon jó volt olvasni az interjú 🙂 Még kezdő kötő vagyok de a Toffee nagyon tetszik 🙂

Comments are closed.