„Indián nyár” könnyű sál hűvös nyári estékre és melegebb őszi napokra


A színei miatt nagyon szeretem a Catania fonalat, különösen bébi és gyerekholmikhoz illetve kisebb dekorációs projektekhez. Egy hátránya van: szezononként változtatják a színskálát, így a maradék gombócokból csak apróságokat lehet készíteni, ha már nem kapható utánpótlás. Ez a szükség szülte az alábbi babasál mintáját is, amelyet néhány kedves horgolós ismerős már tesztelt is a nyáron. 
Kis kommentár előljáróban hozzá: 
– a célom az volt, hogy bármilyen méretben el lehessen készíteni a sálat, és mert nem túl bonyolult a méret változtatása, csak a babasál méretét dolgoztam ki részletesen, a nagyobbakat gond nélkül meg tudja csinálni az útmutatások alapján az, akinek mondjuk minimum a második horgolt projektje ez a sál. Ha mégis kérdés lenne, természetesen segítek, írjatok bátran!
– Ami még fontos: ahol kihangsúlyozom, hogy lazán kell horgolni (a sál négy sarkánál), ott ez tényleg fontos a felkunkorodás elkerülése érdekében.
– A horgolás közbeni apró egyeletlenségeket szépen eltünteti, ha a végén a sálat blokkoljátok.
Felhasznált anyagok: Catania 100% pamutfonal (125 m/50 g) vagy más hasonló vastagságú pamutfonal négy, egymással harmonizáló  színben. 3,5-es tű vagy amilyet ehhez a fonalhoz használni szoktál.
A képen látható modellnél
1.       szín: narancssárga
2.       szín: muskátlipiros
3.       szín: püspöklila
4.       szín: padlizsánlila
Az 1. és 4. színekből van szükség nagyobb mennyiségre, a 2. és 3. színből az alább olvasható méretben (1-3 éves totyogó) csak néhány deka fonalra volt szükség, az 1. és 4. színből is elég volt egy gombolyag.
A sál hosszanti irányban készül, a narancssárga csík felezővonalánál található a kezdő láncszemsor. Onnan indulva körben haladunk és növeljük a sál szélességét. ezzel együtt valamennyire nő még a sál hossza is. A minta természetéből következik, hogy bármilyen hosszúságú láncszemsorral kezdhetünk, így bébitől a felnőtt méretig bármilyen sálat készíthetünk. A felhasznált fonalmennyiség természetesen ehhez igazodik.
  1. sor:
Az 1. színből 129 láncszemes kezdősort horgolunk. A láncszemek legyenek lazák – ettől függ, hogy a végén a sál szépen kifekszik-e vagy középen összeráncosodik. (Ha szorosan horgolsz, inkább horgold a kezdő láncszemsort egy féllel nagyobb tűvel, mint a többit. Szintén jó megoldás lehet, ha az „alapozó rövidpálcás sor” technikát használod.)
2. sor:
Még mindig az 1. színnel 3 lsz magasítás (megfelel egy erhp-nak), 127 erhp, a következő szembe 7 erhp. A kezdő lszsor másik oldalán folytatva az utolsó szemig minden szembe 1 erhp, az utolsó szembe (ahol a 3-lsz-es magasítás van) még 6 erhp. A sort összekapcsoljuk hamispálcával, csatlakoztatjuk a 2. színt, majd az első szín szálvégét levágjuk, megcsomózzuk.
(Alternatív megoldás, ha nem 129 szemre kezdjük: a kezdő láncszemsor két végén lévő szembe 7-7 erhp kerül, s a kettő közötti részen minden szembe 1-1 erhp. Az összszemszám a két vége között értelemszerűen akkor nem 127 lesz, hanem több.)
Most a képen látható narancssárga csík van kész.
  3. sor:
1 lsz magasítás, 3 lsz – az előző sor két szemét átugorjuk, a 3. szembe rp. Ezt ismételjük a kör végéig. A kanyaroknál is marad ez a szemszám, de figyeljünk, hogy ott legyenek valamivel lazábbak a láncszemek. (ez nagyon fontos, ellenkező esetben a sál kunkorodni fog a sarkoknál, ami ugyan nem tragédia, de ha megy szebben, miért ne.) A kör végén a magasító láncszemhez hamispálcával kapcsoljuk az utolsó szemet, majd elvarrjuk a szálat.
(A 129 szemes kezdésnél pontosan kijönnek a kétláncszemes kihagyások. Ha egy másik kezdő szemszámnál nem jön ki pontosan, akkor hagyjunk ki nyugodtan 3 lsz-et az utolsó  ismétlésnél vagy ha szebben kifekszik, akkor oktassunk be két kisebb közös mintaegységet az íves résznél. A következő sorban ki fog egyenlítődni az esetleges szabálytalanság.)
 
            (in progress)
  4. sor:
Csatlakoztatjuk a 3. színt az egyik láncszemívbe. (nem a rp-ba!) 3 lsz magasítás (egy erhp helyett), 1 erhp, 1 lsz, 2 erhp az első ívbe. A többi ívbe 2 erhp, 1 lsz, 2 erhp. ezt horgoljuk a kör végéig. Hamispálcával kapcsoljuk a3 magasított lszhez a kör utolsó pálcáját. A fonalat elvarrjuk és elvágjuk.
5. sor:
Csatlakoztatjuk a 4. színt egy egyláncszemes közbe. 2 lsz magasítás, 1 erhfp, 2 lsz. A következő lszközbe és aztán végig a kör végéig:  2 erhfp, 2 lsz. A kör végén hamispálcával kapcsoljuk az utolsó pálcát a magasító 2. lsz-be a kör elején. A fonalat elvarrjuk és elvágjuk.
 6. sor:
Újra a 3. színt csatlakoztatjuk, mégpedig az egyik erhfp-k közötti lszközbe. Mindegyik ilyen láncszemívbe kagylómintát horgolunk: 1 rp, 1 erhfp, 1 erhp, 1 erhfp, 1 rp. A végén hamispálcával kapcsoljuk a kört, majd elvarrjuk és levágjuk a szálat.
Eldolgozzuk az összes kilógó szálat, a kész sálat pedig blokkoljuk vagy gőzölés közben formára igazítjuk, miközben figyelünk arra, hogy az íves szélek is szépen kifeküdjenek.
Rövidítések:
lsz: láncszem (chain)
erhp: egyráhajtásos pálca (double cr)
erhfp: egyráhajtásos félpálca (half double cr)
rp: rövidpálca (single cr)
Természetesen más fonalból is meghorgolható, egy bambuszos változatot például kifejezetten tervezek is még készíteni, de persze az nem fonalfalás lesz. 
Jó horgolást kívánok ehhez a kétestés projekthez, s előre is köszönöm, ha a horgolás tapasztalatait és az elkészült projektek linkjét megosztjátok kommentben.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?