Hogyan gondozzuk, tisztítsuk a gyapjúból készült kendőket?

Nálunk végre leesett az első értékelhető mennyiségű hó, ami a szánkózáson kívül egyet jelent: itt az ideje az éves nagy kendőfrissítésnek.

Gyapjúból készült holmikat ugyanis ha nem muszáj, nem mosunk. Mosógépben akkor se, ha muszáj, mert összenemezelődnek. De úgy általában úgy vagyunk vele, hogy minél kevesebbszer mossuk kézzel a gyapjúpulcsit, kendőt, annál jobb. Frissítésre azonban természetesen ezeknek a ruhadaraboknak is szükségük van. Ezt megtehetjük évszaktól függetlenül párás fürdőszobában vagy télen, ha leesik 5-10 centi hó, akkor a hóban. Nálunk a társasház kertjében nincs nagy forgalom, a gyerekeimen kívül senki nem jár ki, úgyhogy biztos lehettem benne, hogy nem zavar senkit, ha kirakom pár órára a hóesésbe a leggyakrabban használt és leginkább frissítésre szoruló kendőimet.

gyapjutisztitas

Miután kint szellőztek egy darabig, még gyorsan megforgattam őket a hóban, a lakásban pedig néhány óra alatt megszáradnak. A színek is felfrissülnek, a fonal mintha kinyílna ilyenkor – nem tudom, mi ennek a megfelelő szava, mindenesetre újra élet bújik a szálakba. Ha nem került pecsét, koszfolt a gyapjú ruhadarabra, akkor ez pont elég gondozás és tisztítás. Használjátok ki a január-februári havazásokat, ha van lehetőségetek tiszta hóba fektetni a kendőiteket!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

One comment on “Hogyan gondozzuk, tisztítsuk a gyapjúból készült kendőket?

  1. Én tegnap a szőnyegeket tapostam bele a hóva, sokkal szebb a színük.

    Köszi a tippet, kiviszem a pucsikat, kendőket, sapkákat is!

Comments are closed.