Hét-főzz: Zöldséges marharagu

zöldségek

Tipikus hétvégi étel nálunk a hosszanfőtt marharagu. Rengeteg változata van, ez a mostani annak köszönheti megszületését, hogy szerdától szombatig nem voltam otthon és vasárnap sürgősen fel kellett használni az előző heti maradék zöldségeket.

Volt otthon egy marék zöldbab, négy répa, kb 15 cm póréhagyma és ugyanannyi rebarbara, valamint 3 gerezd fokhagyma. Ezeket feldaraboltam: a répát, pórét, rebarbarát karikákra, a zöldbabot pedig megharmadoltam. Aki esetleg a rebarbarától megijedne: nem érződik konkrétan az íze, csak kicsit savanykássá teszi, ami ennyi édes zöldségnél kifejezetten jót tesz.

3 evőkanál vajat megolvasztottam egy lábasban, rádobtam a pórét és 30 deka felkockázott pörköltnek való marhahúst. Ezt kevergettem amíg a hús minden oldala megpirult. Ekkor felöntöttem egy deci vörösborral, hozzáadtam a többi zöldséget és még annyi vizet öntöttem hozzá, hogy az egészet ellepje.

Beletettem még egy evőkanálnyi borókabogyót is.

marharagu

Ekkor egészen sokáig nincs több teendő, a hús puhul, a víz párolog, időnként lehet pótolni a vizet, mintha pörköltöt készítene az ember. Kb. másfél óra főzés után még beletehetünk két marék szárított gombát, pl shiitake-t, ez ad neki egy plusz ízt. Ilyenkor már lehet sózni, borsozni, ízlés szerint 2 ek szárított kakukkfűvel is meg lehet szórni. 2-2,5 óra főzés után van kész, ekkorra a hús teljesen puha. Megkóstoljuk, és beállítjuk az ízeket. Nekem elég édes lett, így a legvégén még egy fél citrom levét is belefacsartam, így lett tökéletes, picit savanykás, de továbbra is érezhető volt a zöldségek természetes édes íze.

Köretként quinoát ettünk hozzá, ami az új kedvenc, de köleskásával, rizzsel, kuszkusszal is nagyon finom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

3 hozzászólás “Hét-főzz: Zöldséges marharagu

  1. Mmmmmm, én is imádom, mindenféle verzióban! Bár én legtöbbször kuktában készítem, úgy megvan egy óra alatt. 🙂

    • Adel_anyahajo

      2016-04-13 at 08:07

      Ezt a kuktát már annyian javasolták, hogy lassan én is elgondolkodom, hogy kellene egy. És ott hogy van, közben nem is fűszerezel, csak az elején, aztán lezárod és meglepetés, mi jön ki belőle?

Comments are closed.