Hét-főzz: Töltött cukkini vércukorbarát módon

Ez a recept a feledékenységemnek köszönhető, meg annak, hogy nem is tudom, mióta nem került kezembe olyan nagy cukkini, aminek a közepéből a magvas részt el kellett távolítani. Ilyet boltban venni nem nagyon lehet, és a saját termésűeket is általában kisebb korukban leszedem, kivéve a nyaralás idejét. A kéthetes távollét után egy hatalmas cukkini fogadott bennünket, tényleg akkora volt, mint egy újszülött baba. Nyilvánvaló volt, hogy meg kell tölteni.

Anno ezt a családban úgy csináltuk, hogy megfőztük a rizst, elkészítettük a darálthúsos ragut és rétegelve tettük a cukkinibe. De mert igazán finom csak a húsos töltelék belőle, na meg a ráolvadt sajt, így a rizs egyszerűen kiment a fejemből.

Mint utóbb kiderült, ez nem is volt baj, mert ellentétben a gyerekkori rutinnal, a kizárólag húsos raguval töltött cukkini után tele voltam energiával és nem dőltem ki azonnal egy teljes délutánt kitöltő alvásra. Egy hozzáértő ismerősöm szerint a rizs hiánya jót tett a vércukorszintemnek, ezért nem álmosodtam el. Nem tudom, nem értek hozzá, de ezentúl már csak így fogom készíteni a töltött cukkinit – ha valaha megint tölteni való méretű zöldség kerül hozzám.

Darált marhahúsból fél kilóra volt szükség. Három gerezd fokhagymát apróra vágtam, kevés olajon serpenyőben pároltam röviden, ezután hozzáöntöttem a darált marhát és pirítottam pár percig. Majd felöntöttem egy kevés vörösborral, megsóztam, borsoztam és fél kiskanálnyi fahéjjal is megszórtam. Amikor a bor elpárolgott, felöntöttem passzírozott paradicsommal, kevesebbel, mintha tésztaszószt készítettem volna. (Ha csak magamnak főztem volna, akkor normális felkockázott paradicsomot használok, nem dobozosat, de van a családban, aki nem szereti a darabos paradicsomot a raguban.) Ez az egész még rotyogott egy ideig magának. Amikor már nem túl folyékony volt a szósz, akkor késznek nyilvánítottam és beletöltöttem a kivájt cukkinibe. Lefedtem mozzarellaszeletekkel és tettem rá paradicsomszeleteket is, majd az egészet sütöttem kb 15 percig, amíg a cukkini villapróbával elég puhára sült. Tálaláskor friss kerti bazsalikomot és oregánót szórhatott rá, aki akart. Ha ez nem lett volna, akkor a szószba tettem volna szárított oregánót.

Ha ti is abban a helyzetben vagytok, hogy az egész hűtő tele van cukkinivel, mert mind egyszerre érett meg, akkor még egy másik ötletet is megosztok – ehhez sajnos elfelejtettem fotót készíteni.

A cukkinit ehhez a recepthez felkockázzuk – emiatt jobb a kisebb, zsenge cukkini – és ha van erdei gomba, akkor azt, ha nem, akkor sima boltit is lehet feldarabolni hozzá. Mi rókagombát kaptunk, azzal extra jó íze lett.

Zöldhagymát felkarikáztam és olvasztott vajon, a feldarabolt cukkinivel és gombával együtt wokban folyamatosan kevergetve pirítottam, amíg a gomba levet nem eresztett. Megsóztam, borsoztam. Főtt rizst kevertem a raguhoz, majd megszórtam snidlinggel és friss kakukkfűvel. Én csak annyit mondok, hogy a család legválogatósabb tagjának első reakciója ennyi volt: De jól néz ki! Ennél több elismerés nekem nem is kell.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?