Hét-főzz! Mandulás-szezámos karalábésaláta

Még évekkel ezelőtt volt Ágiéknál egy gasztrobloggertalálkozó, ahova többek között ennek a karalábésalátának az elődjét vittem. Bár nem volt egy feltűnő jelenség, azért sikert aratott, és erre nem kicsit voltam büszke, mert olyan bloggertársak is voltak ott, mint  például Anna a Vegasztromániától. Azóta kicsit továbbfejlesztettem a receptet, hogy ne csak finom, hanem szép is legyen ez a könnyű tavaszi saláta. Így készül:

karalabesalata

Attól függően, hogy főétel vagy kísérő, személyenként fél-egy közepes karalábét számítunk. Falatnyi darabokra vágjuk a meghámozott karalábét.

Száraz serpenyőben 5 evőkanál mandulalapocskát

és két evőkanál feketeszezámot

addig pirítunk, amíg a mandula világosbarna lesz és az egész szépen illatozik.

Ekkor kiöntjük egy tálkába a magokat, a serpenyőben pedig felolvasztunk 2-3 evőkanál fűszervajat (vagy sima vajat).

Mivel a serpenyő ekkor már forró, így gyorsan beletesszük a feldarabolt karalábét

és kevergetjük rövid ideig,

majd felöntjük egy dl vízzel

megzzuk

és fedő alatt pároljuk tovább a karalábét.

Ízlés szerinti mennyiségben petrezselymet aprítunk.

Amikor a karalábé megpuhult, leszedjük a fedőt és röviden tovább sütjük, hogy a lé elpárologjon.

Tálra szedjük a karalábésalátát, összekeverjük a magvakkal és a petrezselyemzölddel

és még melegen tálaljuk magában vagy köretként sültekhez, grillezett halhoz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?