Freeform horgolt virág leírás


Hála négy horgolótárs nyolc figyelmes szemének elkészült végre a megígért leírás a freeform virághoz. Remélem, a képek segítenek a vizuális típusú horgolóknak. Mintaírás közben újra kiderült, hogy mennyivel jobb és egyszerűbb (lenne) a rajzos minta, csak sajnos szabad kézzel nem tudok olyan szabályosan körformájú mintát rajzolni, mint kellene. Azért remélem, így is boldogultok, s ha mégsem, kérdezzetek nyugodtan. És köszönöm Zsuzskának, Eszternek, Dorottyának és Katának a hathatós segítséget és kritikát!
rövidítések:
lsz – láncszem
rp – rövidpálca
hp – hamispálca, másként kúszószem
erhp – egyráhajtásos pálca
A virágon belül tetszőlegesen lehet variálni a színeket, bármelyik sor kezdése alkalmas az új szín bevezetésére. Színváltáskor a lógó cérnavégeket biztosítjuk és elbújtatjuk a virág hátoldalán. A virágot először a szirmos szélek mentén körben haladva felvarrjuk a textilre, majd a közepére kontrasztos vagy harmonizáló gombot varrunk. A hullámos részeket szabadon hagyjuk lebegni a térben, azokat nem kell levarrni.
 
0. kör: 6 lsz-ből kört kapcsolunk vagy magic ring
1.   kör: 1 lsz magasításnak (1 rp-nak számít), 15 rp a körbe, hp-val összekapcsoljuk.
2. kör: 2lsz magasításnak (1 erhp-nak számít) és 2 erhp együtt befejezve, (Itt is és minden együtt befejezett pálcánál minden egyes pálcát az előző sor külön szemeibe öltjük) 3lsz {1 erhp a következő szembe, 3 lsz, 3 erhp együtt befejezve a következő 3 szembe, 3 lsz} még kétszer ismételjük a {}-ben lévő mintát. 1 erhp, 3 lsz, hp-val zárjuk a kört. 
 
3. kör: 1 lsz magasításnak (nem számít rp-nak) , minden lsz-ívbe 4 rp. Hp-val zárjuk a kört.
4kör: Ez a kör két szakaszból áll. Az első szakaszban egyenletesen szaporítunk, a másodikban létrehozzuk a hullámokat. 3 lsz magasításnak (1 erhp-nak számít), 1 erhp a következő 2 szembe, 2 erhp a következő szembe. {1 erhp a következő 3 szembe, 2 erhp a következő szembe} A {}-ben lévő mintát még 4-szor ismétejük. Összesen 30 szemünk van eddig. Minden fennmaradó szembe a sor végéig 3 vagy 4 erhp. (Ez a rész hullámos lesz, ha 3 szemmel dolgozunk, akkor kicsit hullámos, ha 4-gyel, akkor nagyon.) Hp-val összekapcsoljuk a kört.
5. kör: Ez a kör két szakaszból áll. A szabályosan körként szaporított részek fölött virágszirmokat horgolunk, a hullámos részeket pedig már nem bolygatjuk.
1 lsz magasításnak (nem számít rp-nak), 1 rp ugyanabba a szembe, {1 szemet átugrunk, 6 erhp a következő szembe, 1 szemet átugrunk, 1 rp a következő szembe} A {}-ban lévő mintát 6-szor ismételjük. (7 szirmot kapunk összesen) A következő 4 szemre 1-1 kúszószemet horgolunk, és a szálat elvarrjuk, elvágjuk. A kilógó szálat a virág hátulján vezetve elbújtatjuk.

Ha mindennel végeztünk, varrjuk fel a virágot a helyére, a középső lukat pedig takarjuk el egy szépséges gombbal!
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?

3 hozzászólás “Freeform horgolt virág leírás

  1. Klassz lett a leírás – mennyivel nagyobb meló, mint magát a virágot meghorgolni! 🙂

  2. Igen, tényleg vicces, hogy egy ennyire egyszerű dolgon mennyi mindent el lehet rontani. Pedig amúgy titkos tervem volt, hogy akkor majd csinálok leírásokat dolgokhoz, amiket csak úgy kitalálok, de hát a fene gondolta, hogy ez ekkora meló. Most az meg a másik, hogy számolni kell hozzá, azt meg én nem szeretek.:D

Comments are closed.