Csak forrót!

Attól kezdve, hogy előveszem a szekrényből a télikabátot, fájó szívvel szoktam lezárni a hideg saláták korszakát egész jövő április-májusig. Nem tesz jót ilyenkor se a hideg ital, se a hideg étel, még csak jól se lakom tőle – függetlenül az elfogyasztott mennyiségtől. És hogy mégse kelljen sokkal több időt főzéssel tölteni, inkább egyszerre készítek nagyobb mennyiséget: egy adagot rögtön fogyasztásra, egyet másnapra, egyet meg későbbre fagyasztva. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer a répafőzelékről fogok itt zengedezni, mert kevés szimplább étel van a világon, de most kicsit mégis egzotikusabban készítettem: kókusztejjel. Az ötlet egyébként onnan jött, hogy szoktam figyelni az éttermek utcai megállítótábláján a menükínálatot és a kókusz-répa kombináción megakadt a szemem. 

Egy kiló sárgarépát és egy nagy szál póréhagymát zöldség alaplében puhára főztem. A folyadék éppen ellepte a zöldségeket. A répakarikák felét kivettem, félretettem, csak a többit pürésítettem kézimixerrel. Majd felöntöttem némi kókusztejjel (1-1,5 deci volt otthon), összekevertem és visszatettem a répakarikákat.

Egyik nap néhány serpenyőben sütött kolbászkarikával ettem, aztán egy héttel később egy halfilét sütöttem ki hozzá citromos-fokhagymás olajban. A harmadikról nincs fénykép, pár szem gombát sütöttem rá hirtelen vajban, citromlével. Ezek a feltétek pont jól kiegészítik az édeskés főzeléket.

Persze azért a saláta sem maradhat el teljesen az étlapról, csak kell hogy valami meleg is kerüljön bele. Személyenként egy tányérnyi madársalátára ráöntjük a következő serpenyőben gyorsan megpárolt keveréket: személyenként egy kisebb kápiapaprika csíkokra vágva, 10 dkg gomba és 1 ek felkockázott szalonna. Pici só és balzsamecet az öntet, külön olaj a szalonna miatt nem szükséges.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...FavoriteLoadingTetszett a bejegyzés?